Muzika koja priča italijanski jezik

Utorak će biti otvoren predavanjem za studente Univerziteta u Sarajevu. Nakon toga na red dolaze koncerti u Banjaluci i Sarajevu gitariste Giordna Passinija, a manifestacija će dostići kulminaciju nastupom Teatra Verdi iz Trsta 21. novembra, na godišnjicu potpisivanja mirovnog sporazuma.

Teatro Verdi Trieste

Mjesec italijanske kulture, uz poticaj Ministarstva vanjskih poslova Italije, nastavlja se 15. sedmicom italijanskog jezika, koja je posvećena italijanskom jeziku muzike – univerzalnom jeziku koji ujedinjuje narode i kulture. Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije, u Bosnu i Heregovinu, gdje je italijanski cijenjen i rasprostranjen, dolazi sedmica jezika i muzike kako bi bio ponuđen glas mladima i njihovoj želji za ljepšu budućnost, dvadeset godina nakon Daytona.

Giordano Passini

Proslavljanje sedmice italijanskog jezika otvorit će konferencija “italijanski jezik muzike, muzika italijanskog jezika”, organizirana u suradnji sa ambasadom Švicarske, koja će se održati na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu sa početkom u 18 sati. Prisutnima će se obratiti Prof. Roberto Russi i Prof. Andrea Fazioli.

Atelje Fugure Sarajevo

15. izdanje Sedmice italijanskog jezika dio je procesa valorizacije italijanskog jezika i njegovog širenja u svijetu, koji je Vlada pokrenula 2014. skupa sa zemljama u kojima se govori italijanski jezik (Stati Generali della lingua italiana). Dio tog procesa je i konferencija u Firenci održana u 20. oktobra 2015. godine na temu “Razgovarajmo, jezik ima vrijednost”, koja je promovirana od strane Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Italije, i koja će u 2016. godini vidjeti svoje drugo izdanje u organizaciji “Stati Generali della lingua italiana”.

Narodno pozorište Sarajevo

Muzika se vraća u prvi plan 10. i 11. novembra koncertima klasične muzike gitariste Giordana Passinija, koji će se održati na Univerzitetu u Banjaluci i u Ateljeu figure u Sarajevu, u 18 i 20 sati. Ulaz je slobodan.

Slijede projekcije dokumentarnih filmova o životu i djelima velikih obitelji srednjeg vijeka i italijanske renesanse, koje će se organizirati u glavnim centrima učenja italijanskog jezika u BiH: na univerzitetima u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru, kao i u „Dijalog centru“ u Tuzli.

Mjesec italijanske kulture će kulminirati na dvadesetogodišnjicu Daytonskog sporazuma otvaranjem izložbe suvremene umjetnosti “Remek-djela kolekcije Farnesina” i koncertom “Note mira”, koji će zajednički izvesti Operni teatar “Verdi” iz Trsta, Sarajevska filharmonija i Narodno pozorište, 20. odnosno 21. novembra.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *