‘Djeca’ otvaraju 18. Sarajevo Film Festival

Drugi igrani film Aide Begić kojim Sarajevo Film Festival otvara još jedno izdanje

Marija Pikić u ulozi Rahime

Sarajevo Film Festival je objavio da će ovogodišnje, 18. izdanje, otvoriti u petak, 6. jula 2012. godine, filmom “Djeca” bh. rediteljke Aide Begić.

Film govori o ratnoj siročadi Rahimi i Nedimu koji žive u Sarajevu, gradu koji pati od bolesti društva u tranziciji u kojem su poremećene sve vrijednosti, pa i odnos prema djeci onih koji su dali život za slobodu grada. Rahima, nakon kriminogenog tinejdžerskog doba nalazi smisao života u vjeri Islamu i nada se da će njen mlađi brat krenuti istim stopama. Njihov život, sveden na puko preživljavanje, usložnjava se kada Nedim u tuči razbije skupocijeni mobitel sinu lokalnog moćnika. Taj događaj će inicirati da Rahima otkrije da njen brat vodi dvostruki život.

Glavne uloge u filmu Djeca tumače Marija Pikić i Ismir Gagula, a pored njih tu su i Aleksandar Seksan, Nikola Đuričko, Jasna Ornela Bery, te mnoge mlade nade bosanskohercegovačkog glumišta poput Staše Dukić i Vedrana Đekića.

Ostvarenje Aide Begić će svjetsku premijeru doživjeti na prestižnom Cannes Film Festivalu u okviru zvanične selekcije “Un Certain Regard”.

Film “Djeca” je drugi igrani film Aide Begić kojim Sarajevo Film Festival otvara još jedno izdanje. Podsjećamo, 2008. godine je 14. Sarajevo Film Festival otvoren NJENIM prvim dugometražnim igranim filmom “Snijeg”, koji je nagrađen Grand Prix Semaine de la Critique Cannes Film Festivala.

Film će 6. jula 2. godine imati paralelne projekcije u Narodnom pozorištu Sarajevo i Ljetnom kinu Metalac.

Pogledajte film >>

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *