Djeca Sarajeva

Djeca Sarajeva je iskren i lucidan portret generacije zarobljene u beskrajnoj tranziciji.

Scena iz filma Djeca Sarajeva

Radnja filma je smještena u zimsko Sarajevo posljednjih dana decembra 2009. godine. Rahima i Nedim, sestra su i brat, koji su ostali bez roditelja tokom opsade Sarajeva. Danas žive u tranzicijskom društvu, koje je izgubilo svaki moralni kompas i zaboravlja voditi adekvatnu brigu o djeci onih, koji su poginuli braneći svoj grad.

Rahima nalazi utjehu u vjeri i nastoji voditi brigu o svom maloljetnom bratu Nedimu, koji joj baš ne pomaže u toj namjeri: tuče se, bježi iz škole i smuca se sa kriminalnim polusvijetom. Stvari se komplikuju nakon tuče Nedima sa sinom lokalnog ministra, a Rahima doznaje da joj brat vodi dvostruki život.

Režija i scenario: Aida Begić
Igraju: Marija Pikić, Ismir Gagula, Bojan Navojec, Sanela Pepeljak, Vedran Đekić, Mario Knezović, Jasna Beri, Nikola Đuričko, Staša Dukić, Aleksandar Seksan, Velibor Topić…

´Došla sam do zaključka da smo mi svoje snove zamijenili za sjećanja. Kao da smo se obesharabrili i na neki čudan način prestali sanjati.´ (Aida Begić)

Aida Begić je redateljica ciji je kratki debitantski film PRVO SMRTNO ISKUSTVO prikazan 2001. godine u Cannesu, a 2008. godine je njen debitantski igranij film SNIJEG igrao u programu Sedmica kritike i dobio nagradu programa. SNIJEG je Aidu Begić predstavio kao darovitu redateljicu s iznimnim smislom za sliku i atmosferu. Za film DJECA SARAJEVA, Aida Begić je osvojila posebnu nagradu žirija u Cannesu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *