Medena vremena (2)

Povodom tužne vijesti, koja nas je zatekla 19. februara 2021. godine, o preranom odlasku velikog Đorđa Balaševića, ponovo objavljujemo trodijelni feljton pod nazivom ČOVJEK S MJESECOM U PJESMAMA. Pred vama je drugi dio feljtona…

Čitao sam mnogo knjiga, ne onih za lektiru već knjige koje bi mi preporučila majka


2. dio: Medena vremena

Đorđe Balašević je imao, za to vrijeme, roditelje vrlo naprednih shvatanja. Njegova majka ga je upućivala na poeziju i prve knjige koje je valjalo pročitati. Đorđe je, baš kao u svojoj pjesmi, imao dosta problema u školi.

Đrđe Bala,šević: Neki novi klinci

“Istina je da sam jednom izbačen iz gimnazije, ali nisam baš, kao u pjesmi, padao tri – četiri puta. Naime, koliko god sam poslije bio tolerantan, toliko sam u pubertetu bio incidentan igrač, morao sam oponirati profesorima. Najveći su mi problem bili neopravdani sati u proljeće. Imao sam bicikl i čim bi se pojavilo sunce u svibnju, sjeo bih na njega i otišao na Dunav, na pecanje. Imao sam u to vrijeme prijatelja, Joea Taylora, ginekologa iz Gane, koji je, valjda iz vjerskih razloga, jeo mnogo ribe. Kako ja tu ribu nisam smio nositi kući, jer su svi mislili da sam u školi, s Joeom sam sklopio svojevrstan deal: ja njemu ribu, a on će mi pisati ispričnice. I zaista sam imao opravdanje za svih 80 izostanaka. Međutim, kad su mog oca nazvali iz škole da to provjere, on je začuđen rekao: ‘Ne, pa on nije bolestan, on ide u školu!’ I tako me, zapravo, on i izbacio zbog svog shvaćanja pravde i poštenja. To vam je ta generacija ‘kako-se-kalio-čelik’. Ja sam tu školu ipak završio, poslije sam čak upisao fakultet, postigao izniman prosjek, a onda snimio U razdeljak te ljubim i prestao dolaziti čak i na famozne igranke u holu novosadskog fakulteta. Čitao sam mnogo knjiga, ne onih za lektiru već knjige koje bi mi preporučila majka. Od nje sam, vjerovatno povukao tu sanjalačku crtu. Jer, Balaševići su mnogo prizemniji, čestiti, vrijedni trgovci i od njih sam naslijedio samo visoki krvni pritisak.”

Odrastao je u Salajki, dijelu grada poznatom po malo žešćim momcima i još najmlađi od njih, uvijek je uživao svojevrsnu protekciju s užitkom glumeći mangupa na lokalnom korzu. Iako, po vlastitom priznanju, nije bio kao oni jer se izrodio u pjesnika, u 14-oj godini života doživio je neugodnosti koja ga je uvjerila da mu društvo gitare odgovara više od lokalnih mangupa.

Đorđe Balašević: Medena vremena

“Bili smo klinci i često smo se tukli. No, mi smo tada izmjenili nekoliko šamara, svi bismo ostali na nogama baš kao u lošim filmovima. No, jednom me zveknuo dečko, stariji od mene i to tako da mu nisam ni stigao, štono kažu ni fala kazati. Porječko sam se s jednim dečkom iz razreda oko neke djevojke, i tada iz čista mira odnekud se pojavio ovaj stariji i rekao mi: ‘Ne volim kad netko tuče klince!’. Valjda sam mu djelovao starije od onog drugog, jer me udario tako da mi je slomio nos, pa nekad u pjesmama vučem na Tota Cotugna, a operacija bi mi mogla drastično promijeniti glas.”

Sa slomljenim nosom Đole se odlučio okaniti tučnjava, iako još nije shvatio čime bi se mogao baviti.

Đorđe Balašević: Jednom

“Zapravo, od malena sam osjetio da u sebi nosim neku svoju pjesmu kao neku novu boju koju nitko ne zna i koju ne možeš objasniti onima koji znaju samo crvenu, plavu i žutu, i shvatio sam da je pokušam negdje nacrtati, povući, da ja moram tu pjesmu istjerati iz sebe da bi je drugi shvatili. Stalno sam zapravo bio uvjeren kako je nemoguće da ta pjesma već ne postoji, mislio sam da svi nose te pjesme u sebi. Stalno sam sumnjao u sebe – jer, dovraga, to je tako lako kako se tih stihova netko već prije nije sjetio. Djevojke su me gledale čudno, a momci su bili puni zavisti, a i jedno i drugo je odličan osjećaj.”

1. dio: Kuća dobrih duhova »

2. dio: Medena vremena

3. dio: Rani mraz »

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *