Rani mraz (3)

Povodom tužne vijesti, koja nas je zatekla 19. februara 2021. godine, o preranom odlasku velikog Đorđa Balaševića, ponovo objavljujemo trodijelni feljton pod nazivom ČOVJEK S MJESECOM U PJESMAMA. Pred vama je drugi dio feljtona…

Prva je ljubav došla tiho nezvana, sama…


3. dio: Rani mraz

Dobri dečko Balašević gimnaziju je napustio u trećem razredu pa je ispite polagao vanredno. Nakon završene srednje škole upisao je geografiju na Prirodno-matetamičkom fakultetu jer, po vlastitom priznanju, na prijemnim ispitima nije bilo matematike.

Đorđe Balašević: Saputnik

Osnovna ambicija u srednjoj školi bila mu je postati – fudbaler. Ali kada je kao sedamnaestogodišnjak ležao bolestan, pojava jedne muhe u sobi inspirisala je Balaševića da napiše svoju prvu pjesmu “Otkud muva”. Počinje pisati prepjeve stranih hitova za emisiju “Muzički klub”, a s prijateljem koji se “snalazio” na gitari, otpočeo je i zajednički rad.

Žetva: U razdeljak te ljubim

Godine 1977. pristupa akustičarskoj grupi “Žetva” s kojom je u septembru iste godine snimio neobavezan tango “U razdeljak te ljubim”. Pjesma je preko noći postigla ogromnu popularnost tako da je singl prodat u 700 hiljada primjeraka. Žetva se vrlo brzo počela pretvarati u festivalsku grupu strpanu u orkestarske aranžmane, pa ih Balašević napušta početkom 1978. godine.

Rani mraz: Moja prva ljubav

S Vericom Todorović osniva vlastitu grupu “Rani mraz”, a budući da se sa “Žetvom” nisu rastali kao prijatelji, novu grupu je nazvao inspirisan sibirskom poslovicom: “Ako se nadaš dobroj žetvi, čuvaj se ranog mraza”. Pjesmom “Moja prva ljubav”, grupa Rani mraz učestvuje na festivalu Opatija 1978. Iste godine “Rani mraz” izbacuje seriju hit singlova, meteroskom brzinom osvajaju publiku i postižu impresivne tiraže. Balaševićevi osjećajni tekstovi i jednostavne melodije donose osvježenje na posustaloj zabavnoj sceni tih godina i predstavljaju dobru spregu s pop muzikom.

Rani mraz: Računajte na nas

Uoči snimanja pjesme “Računajte na nas” u grupu dolaze bivši članovi grupe “Suncokret” – Biljana Krstić i Bora Đorđević. Zahvaljujući drukčijem tretmanu revolucije u odnosu na uobičajene soc-realističke pjesme, “Računajte na nas” postaje generacijska himna koja se “troši” u svakoj prigodnoj prilici.

Rani mraz: Mojoj mami umesto maturske slike u izlogu

Nakon dva mjeseca rada s “Ranim mrazom” Bora Đorđević napušta grupu svjestan razlike u autorskom senzibilitetu između njega i Balaševića. Uoči snimanja debi albuma grupu je napustila i Verica Todorović. S prve ploče “Ranog mraza” odmah se izdvajaju pjesme “Neki novi klinci” i “Drago mi je zbog mog starog”. U njima se ostvaruje kompletan okvir Balaševićeve budućnosti: nostalgija, nježne slike i baladičnost uz razrađenu fabulu.

Đorđe Balašević: Ljubio sam snašu na salašu

U ljeto 1979. godine Đorđe Balašević i Biljana Krstić nastupaju diljem Jugoslavije, uz prateći bend “Neoplanti”, za koje Balašević povremeno piše tekstove. Na koncertima, između pjesama, Balašević drži duge monologe na aktualne teme što će mu kasnije postati prepoznatljvost. Tada je nastala i neizbježna proširena verzija “Snaše na salašu”, koja poprima karakter duhovite monodrame. Zajedno s Đoletom se na nekim svirkama pojavljuju i pjesnici Miroslav Mika Antić i Pero Zubac.

Rani mraz: Panonski mornar

Na muzičkom festivalu Split 1979, Đorđe Balašević osvaja prvu nagradu pjesmom “Panonski mornar”. U septembru 1979. svoju popularnost potvrđuje sa osam rasprodatih koncerata u beogradskom “Domu sindikata”.

Rani mraz: Odlazi cirkus

U to vrijeme Zdravku Čoliću daje pjesmu “Zbog tebe”, a tad vrlo popularnim Srebrnim krilima piše tekstove za album “Sreo sam ljubav iz prve pjesme”. Krajem godine izlazi album “Odlazi cirkus” i to je posljednja ploča pod imenom “Rani mraz”.

1. dio: Kuća dobrih duhova »

2. dio: Medena vremena »

3. dio: Rani mraz

nastaviće se…

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *