Festival američke kulture u Sarajevu

Domovina ljudi različitog porijekla tema je Festivala američke kulture kojeg će od 18. do 22. aprila u Sarajevu organizirati Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Sjedinjene Američke Države
Sjedinjene Američke Države

Program Festivala donijet će niz raznovrsnih kulturnih događaja koji će pružiti uvid u kulturnu raznolikost SAD-a, uz učešće i umjetnika iz BiH.

Sunshine Ison
Sunshine Ison
Ataše za kulturu u Ambasadi SAD-a Sunshine Ison predstavila je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu program Festivala, te posebno izdvojila nastup plesačke grupe iz Washingtona StepAfrica!

“Ovu grupu čine mladi afro-američki plesači i to je jedina profesionalna grupa koja se u Americi bavi stepovanjem. Nastup će biti veliko iznenađenje za publiku”, kaže Ison.

Na festivalskom repertoaru će biti i izvođači stand-up komedije, bluegrass muzički bend koji njeguje tradiciju muzike iz područja Apalača te učenici iz BiH koji će učestvovati na prvom takmičenju sricanja riječi na engleskom jeziku.

Osim u Sarajevu, grupa StepAfrica! nastupit će i na Festivalu Mostarsko proljeće 2012. – Dani Matice Hrvatske, te u Narodnom pozorištu u Banja Luci.

Zamjenik atašea za kulturu SAD-a u BiH James Hagengruber smatra da se BiH može pohvaliti s velikim brojem talentiranih muzičara, ocijenivši nevjerovatnim da će s bendom Igman Mountain svirati kantri muziku iz predjela Apalača.

StepAfrica!

Hagengruber posebno naglašava takmičenje mladih u sricanju riječi iz engleskog jezika, podcrtavši da je prošlog mjeseca 36 srednjih škola iz BiH pozvano da učestvuje u takmičenju. Nakon što ih je od 1.300 prijavljenih u polufinale ušlo 130, na finalnom takmičenju u okviru Festivala učestvovat će 18 najboljih sricatelja koji će se boriti za prvo i drugo mjesto.

Marijo Pejić
Marijo Pejić
“Riječ je o učenicima prvih i drugih razreda srednjih škola koji na takmičenje dolaze iz Sarajeva, Trebinja, Mostara i Banja Luke. Zaista su sjajni u sricanju riječi”, istaknuo je on.

Direktor Bosanskog kulturnog centra (BKC) Marijo Pejić najavljuje da će Festival biti otvoren upravo u BKC-u nastupom grupe StepAfrica!, te da će BKC uvijek podržati projekte saradnje naroda i kultura.

“Program Festivala američke kulture je atraktivan i kvalitetan.”, smatra Pejić.

Festival će biti završen prikazivanjem filma “The Lorax”, na Dan planete Zemlje, koji je hollywoodska adaptacija klasičnog djela za djecu autora dr. Seussa.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *