Sarajevska autobuska stanica

Nova Autobuska stanica Sarajevo, svečano otvorena 6. aprila 1968. godine, postala je nezamjenjiv faktor funkcionisanja svakodnevnog života i komunikacija

U početku su autobusi u Sarajevo dolazili i iz Sarajeva odlazili sa platoa ispred Željezničke stanice, a prodaja voznih karata se vršila u auli Željezničke stanice na biletarnici tadašnjeg Udruženja prevoznika drumskog saobraćaja “Bosnatrasport”. Takvo riješenje nije bilo funkcionalno za sve veće zahtjeve prevoza putnika, pa se 1964. godine, u prevozničkom preduzeću “Centrotrans” počelo razmišljati o izgradnji zasebne autobuske stanice koju Sarajevo, kao glavni republički centar mora imati.

Najveći problem je bio odabir pogodne lokacije koja bi zadovoljila standarde neophodne za izgradnju ovakvog objekta i istovremeno bila u blizini Centrotransove garaže u Velešićima. Adekvatnim za izgradnju autobuske stanice se pokazao prostor između Pošte 2 i Kasarne Maršal Tito, a u blizine je bila i garaža, željeznička stanica, i polazna tramvajska stanica, sa koje su se kretali tramvaji prema Baščaršiji i Ilidži. Projektant sarajevske Autobuske stanice, inžinjer Slavko Cindrić, zamislio je da u raspoloživom prostoru projektuje objekat montažnog tipa sa, za šezdesete godine 20. vijeka, najsavremenijim tehnološkim rješenjima i video uređajima, kojima je omogućen nadzor i kontrola saobraćaja.

Stanica je od samog početka opravdala svoje postojanje, što se naročito pokazuje početkom sedamdesetih, kada se, usljed preuzimanje veće uloge cestovnog saobraćaja u odnosu na željeznički, dešava ekspanzija gradsko-prigradskog saobraćaja u Sarajevu. Putnici se preusmjeravaju sa vozova na autobuse, a dolazi i do povećanja broja polazaka prema destinacijama u bližoj i daljoj okolici Sarajeva.

Nova Autobuska stanica Sarajevo, svečano otvorena 6. aprila 1968. godine, postala je nezamjenjiv faktor funkcionisanja svakodnevnog života i komunikacija. Danas, osim svih većih mjesta u Bosni i Hercegovini, sarajevska autobuska stanica svojom mrežom autobuskih linija, pokriva Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju, Sloveniju, a redovno se održava autobuska veza sa većinom evropskih država poput Austrije, Francuske, Njemačke, Švedske… Već se nekoliko godina priča o rekonstrukciji, čak izgradnji nove Autobuske stanice. Dok ne vidimo, ne vjerujemo.

Red vožnje Autobuske stanice Sarajevo »

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Jedan odgovor na “Sarajevska autobuska stanica”

  1. Postovani,
    Otvarajuci vasu stranicu medju prvim ponudama sam ocekivala red voznje polazaka iz Sarajeva koje pokrivaju sve destinacije u Bosni i Hercegovini, a tek onda destinacije van Bosne i Hercegovine. Daljne ponude bi trebale biti mogucnost putnih veza zeljeznickog i avio/zracnog saobracaja/prometa, hoteli, turisticke usluge i ponude i drugo.
    Ne iskljucujem ni istorijat autobusne stanice je se sijecam otvorenja Autobusne stanice Sarajevo. Moj komentar je mislim, dobronamjeran. Sramota je da autobusna stanica glavnog grada europske drzave nema temeljitiju informativnu stranicu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *