Festival mladosti Denis Mrnjavac 2011

U Sarajevu ove subote počinje Festival mladosti – Denis Mrnjavac.

Festival je osnovan prije tri godine i promovira sport kao mogućnost borbe protiv maloljetničke delinkvencije. Okuplja mlade, ali i upozorava vlast da se čini vrlo malo na sistemskom rješavanju problema mladih.

Manifestacija i ove godine ima za cilj integraciju mladoga čovjeka u moderno društvo. Očekuje se sudjelovanje oko 4.000 mladih, a koliko su institucije nezainteresirane, pokazuje mizerna svota novca koja je prikupljena, a koja iznosi oko 1,5 KM po učesniku manifestacije.

Organizatori, Karate klub Olimp i Omladinski šahovski klub Centar Sarajevo, ipak nude kvalitetan program sportskih i kulturnih aktivnosti – turniri u malom nogometu, šahu, karateu i košarci, te predstavu Kako sam naučila da vozim, u režiji Selme Spahić.

Kako sam naučila da vozim

Kako sam naučila da vozim, Narodno pozorište Sarajevo
Kako sam naučila da vozim, Narodno pozorište Sarajevo
U okviru „Festivala mladosti Denis Mrnjavac 2011“, u organizaciji Festivala MESS u nedjelju 12.juna u 19h i 21h na maloj sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu bit će izvedena predstava “Kako sam naučila da vozim”, u režiji Selme Spahić.

U predstavi “Kako sam naučila da vozim” igraju Alma Terzić, Ermin Bravo i Džana Pinjo. Scenografiju i kostimografiju radila je Sanja Džeba. Predstava je odigrana četiri puta u okviru prošlogodišnjeg jubilarnog, 50. Festivala MESS.

Poslije druge izvedbe, održat će se razgovor sa publikom o nasilju uz učešće gostiju.

O predstavi “Kako sam naučila da vozim”: Počinjemo na parkingu, u malom mjestu u državi Maryland, gdje adolescentkinja sjedi pored oženjenog srednjovječnog muškarca. „Kako sam naučila da vozim“ je tekst koji temi pedofilije prilazi iz različitih uglova, ne osuđujući nijednu od strana sve dok ne završi njihovu priču. Rasvjetljava mehanizme manipulacije zlostavljača, ali i porodice i šireg okruženja, zbog čijeg mogućeg biljega i predrasuda često dolazi do prešućivanja zlostavljanja. U zemlji u kojoj društveno licemjerje često diktira da je bitniji netaknuti porodični ugled od zlostavljanog djeteta, važno je suočiti se sa činjenicom da su u medijima objavljeni slučajevi, koji se pojavljuju gotovo svake sedmice, samo vidljivi vrh ledenog brijega pedofilije.

Nagrade:
• Nagrada MRAVAC Ansamblu predstave za glumačku igru na 35. Mostarskom teatarskom festivalu
• Nagrada MRAVAC Selmi Spahić za režiju na 35. Mostarskom teatarskom festivalu
Nagrada “KLJUČ TMAČE” za najbolju predstavu u BH teatrima nastalu u 2010. godini
• Nagrada “TMAČIN PRSTEN” Erminu Bravo za najbolje glumačko ostvarenje u predstavama BH teatara u 2010. Godini
• Nagrada “TMAČIN PRSTEN” Almi Terzić za najbolje glumačko ostvarenje u predstavama BH teatara u 2010. Godini
• eMTeeM – ova godišnja nagrada za najbolje glumačko ostvarenje na Gradskoj sceni Toni Pehar Almi Terzić

Ulaznice za obje izvedbe su besplatne, ali ih je zbog ograničenog broja mjesta potrebno rezervirati putem telefona 061 502 377, te preuzeti u Festivalu MESS najkasnije do petka u 17h.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *