Foto: Nazire se ljepota unutrašnjosti Vijećnice

Obnova Vijećnice predstavlja jedan od najvećih i najzahtjevnijih projekata obnove znamenite kulturne baštine u Bosni i Hercegovini nakon rata. Pripreme za početak radova trajale su dugo, potrebno je bilo pronaći što je moguće više fotografija i dokumenata koji svjedoče o izvornom izgledu svakog pedlja zgrade. Očekuje da će kompletna obnova Vijećnice biti završena u predviđenom roku – do aprila 2014.

Unutrašnji radovi na obnovi dragulja arhitekture i kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovinem, sarajevske gradske Vijećnice u završnoj su fazi. Već se sasvim jasno može vidjeti ljepota kojom nas se Vijećnica sprema oplemeniti kad konačno ponovo bude otvorena naredne godine, Raskoš i jedinstvenost su osnovne karakteristike jedne od najljepših zgrada koje su ikada izgrađene u Sarajevu.

Radovi teku

U završnoj fazi je postavljanje parketa u cijelom objektu, što je već učinjeno na više od 3.000 metara kvadratnih. Zatim, priprema se obnavljanje ležaja za centralno stepenište, dok su ostala dva stepeništa od kamena završena: ‘Pronalaskom bijelog kamena u kamenolomu u Makedoniji koji je najbliži originalu prevazišli smo problem kamena za centralno stepenište.’, kaže Muhamed Hamidović glavni arhitekt projekta obnove Vijećnice.

Već se skidaju skele s centralnog hola, a radi se na montaži ostalih elemenata – ploča i vitraža iznad glavnog vijenca, odnosno ispod kupole u centralnom holu. Na stolariji je ostalo još nekoliko završnih radova, koji se realiziraju jer na njih ne utiču vremenski uslovi.

Svaka dekoracija se oslikava ručno

Već 98 posto oslikavanja zidova i stropova završeno. Naime, oslikavanje zidova i kupola centralne aule je završeno, osim prizemlja gdje su završeni zidovi dopola, a ostatak će biti završen na proljeće. Okončano je i oslikavanje ulaznog trijema te vestibula (predulaz).

Trenutno se završava oslikavanje svečane sale. Za oslikavanje se koriste profesionalne boje za restauraciju, jer je ta grupa boja otpornija na atmosferilije i vrijeme, te duže traju. ‘Radi se o velikom broju kupola koje su trebale biti oslikane – u prizemlju ih je 24, te isti broj na spratu. Na ulaznom dijelu je pet velikih kupola i vestibul – devet malih kupola, kao i sedam ispred ulaza u Vijećnicu.’, pojašnjava magistrica građevine Maja Jerkić, koja vodi radove oslikavanja Vijećnice.

Izabrane boje za oslikavanje u skladu su s autentičnim izgledom Vijećnice – tamnoplava i svijetloplava, terakot, crvena oksidna, zlatnožuta, tamnosmeđa i svijetlosmeđa, te svijetlosiva podloga. Arhitekti su projekt slikarija uradili na osnovu crteža i druge dokumentacije o Vijećnici pronađene u Kaptolskom arhivu u Zagrebu, kao i na temelju rijetkih neoštećenih dijelova zidova u Vijećnici.

Crteže obrađuju i od njih prave posebne šablone koji su matrica za oslikavanje, jer se i prije tako oslikavala Vijećnica. Potrebno je oko pet dana da se završi svaki šablon, jer je svaka kupola različita – površinom, pandantima (četiri trokutasta dijela na koja se oslanja kupola), malterom i vrstom uzorka dekoracija: ‘Šablon se koristi samo kao matrica, ali se svaka dekoracija oslikava ručno. Vijećnicu su u vrijeme kada je građena slikali dvije godine, a mi imamo rok do aprila 2014. godine., ističe Jerkić.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *