Foto: Renzo Piano posjetio “Sarajevo: Rebuilding a World”

Arhitekta Renzo Piano susreo se sa generalnim direktorom Ars Aevi Enverom Hadžiomerspahićem u Muzeju Ca’ Pesaro u Veneciji, u ambijentu izložbe Sarajevo: Rebuilding a World kojom su predstavljeni njegovi arhitektonski projekti za Muzej savremene svjetske umjetnosti Ars Aevi u Sarajevu i fotodokumentarna ilustracija razvoja Kolekcije Ars Aevi.

Susret na ulazu u Muzej Ca' Pesaro u Veneciji

Arhitekta Renzo Piano razgovarao je sa generalnim direktorom Ars Aevi Enverom Hadžiomerspahićem u prisustvu inženjera Maurizia Milana, direktora kompanije Favero & Milan, koja je najznačajniji partner Renzo Piano Building Workshop za izvedbene projekte. Enver Hadžiomerspahić je upoznao arhitektu Renza Piana o aktuelnoj fazi Projekta Ars Aevi i sa inženjerom Milanom razmotrio predstojeće faze na rekonstrukciji Mosta Ars Aevi.

Ulazak u izložbeni prostor u Muzeju Ca' Pesaro u Veneciji

Renzo Piano je izrazio svoje zadovoljstvo postavkom njegovih projekata u Muzeju Ca’ Pesaro, u ambijentu Venecijanskog bijenala, i sa činjenicom da sarajevski projekt u ovom ambijentu ima maksimalan potencijal za dalju internacionalnu promociju. Slavni arhitekta je potvrdio svoj interes da nastavi da aktivno učestvuje u predstojećim fazama Projekta Ars Aevi, i potvrdio da očekuje značajnu saradnju zainteresiranih partnera koji bi stvorili uslove za njegovu realizaciji.

Ambijent izložbe "Sarajevo: Rebuilding a World"

Enver Hadžiomerspahić je zahvalio arhitekti na ovoj posjeti, na deceniji prijateljske saradanje, i na entuzijazmu sa kojim Renzo Piano učestvuje u ostvarivanju ciljeva Projekta Ars Aevi.

Arhitektonski projekti budućeg muzeja Ars Aevi

Izložba projekata Renza Piana i Kolekcije Ars Aevi predstavljena u programu učešća Ars Aevi na 53. venecijanskom bijenalu, u izložbenom prostoru Muzeja Ca’ Pesaro, uz izložbu Brace Dmitrijevića, pobuđuje kontinuirani interes medija i posjetilaca.

Maketa budućeg muzeja Ars Aevi

Arhitektonski projekti Renza Piana, Kolekcija Ars Aevi i strategijski razvojni značaj Projekta Ars Aevi bile su glavne teme o kojima je na otvaranju izložbe na Venecijanskom bijenalu govorio Massimo Cacciari, gradonačelnik Venecije, ministrica za kulturu Venecije Luana Zanella i predstavnik ministarstva vanjskih poslova Italije Marco Baccin, koji su potvrdili da Ars Aevi snažno izrasta u jedan od najznačajnijih simbola novog Sarajeva i Bosne i Hercegovine koji o našoj sredini govore u svijetlu progresivnog i optimističnog usmjerenja u budućnost.

Fotodokumentarna izložba o nastajanju Kolekcije Ars Aevi

Nakon što je u 2008. godini postao počasni građanin Sarajeva, arhitekta Renzo Piano će u petak 26. juna biti proglašen za člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Razgovor o razvojnim strategijama i kontinuitetu saradnje

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *