Godišnjica osnivanja Teritorijalne odbrane

U ime istinskih, neupitnih poginulih i preživjelih boraca, ovaj datum valja obilježiti i pamtiti iskrene rodoljube koji su u najezdi fašističkih hordi bez predrasuda stali u odbranu svojih života, svoje porodice i svojih komšija.

Grb Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine
Grb Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine
Teritorijalna odbrana Republike Bosne i Hercegovine formirana je 8. aprila 1992. godine kao odgovor agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Neupitan je značaj organizovanja oružanog otpora i odbrane nezavisnosti, suvereniteta i cjelovitosti međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, a jedinice Teritorijalne odbrane koje su ostale lojalne Predsjedništvu BiH su u tome imale presudnu ulogu.

Prvi zapovjednici Teritorijane odbrane RBiH bili su pukovnik Hasan Efendić, pukovnik Stjepan Šiber i pukovnik Jovan Divjak.

TO RBiH je bila prva zvanična vojska nezavisne Bosne i Hercegovine.

“Teritorijalna odbrana je bila okosnica organiziranja otpora i odbrane od agresije početkom aprila 1992. . godine. Oružane snage koje su djelovale u sklopu TO kasnije su prerasle u Armiju RBiH.”, kaže general Hasan Efendić, nekadašnji komandant Teritorijalne odbrane RBiH.

Jovan Divjak, Sefer Halilović, Stjepan Šiber
Jovan Divjak, Sefer Halilović, Stjepan Šiber
Jedinice TO BiH su u početku bile jako slabo naoružane, jer je JNA u većini opština preuzela skladišta u kojima je držano oružje dotadašnje Teritorijalne odbrane koja je u prethodnom sistemu bila dio JNA.

U maju 1992. godine, u sastav Teritorijalne odbrane je uključena i Patriotska liga Bosne i Hercegovine, formacija pod komandom Sefera Halilovića. Hrvatsko vijeće obrane, formirano je isti dan kad i Teritorijalna odbrana RBiH, kao zasebna jedinica jer “ne priznaju nadležnost TO RBiH nad jedinicama HVO”.

Kasnijim razvojem događaja, kompromitovana je uloga Teritorijalne odbrane. Zaslužni za odbranu, poput Stjepana Šibera, Sefera Halilovića i Jovana Divjaka smjenjivani su i marginizirani, kako bi nacionalistička struja došla do izražaja i bespovratno ukaljala ulogu TO BiH u odbrani Sarajeva i BiH.

Ipak, u ime istinskih, hrabrih i neupitnih poginulih i preživjelih boraca, ovaj datum valja obilježiti i pamtiti iskrene rodoljube koji su u najezdi fašističkih hordi bez predrasuda stali u odbranu svojih života, svoje porodice i svojih komšija.

Vezano: Kako je opljačkano Sarajevo

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *