Grad izdvojio novac za deminiranje Žuči

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmnen i načelnik opštine Novi Grad Damir Hadžić potpisali su danas Ugovor o sufinansiranju deminiranja kompleksa Žuč.

Shodno Ugovoru, Grad Sarajevo še prenijeti na račun opštine Novi Grad 100.000 KM za deminiranje lokaliteta Golo brdo 2, ukupne površine 72.907 kvadratnih metara.

“Grad Sarajevo i u ovoj godini nastavlja sa izdvajanjem finansijskih sredstava u projekte deminiranja u cilju stvaranja bezbjednih uvjeta za život i rad na cijelom području grada. Pored značajne finansijske i logističke podrške međunarodne zajednice, važna je činjenica i da svi nivoi vlasti u našoj zemlji, među kojima i Grad Sarajevo, uveliko doprinose rješavanju ovog izuzetno velikog problema”, istakao je gradonačelnik Behmen.

Inače, Grad Sarajevo je od 2003. godine do sada, izdvojio ukupno 1.060.000 KM za deminiranje. Za realizaciju projekata deminiranja na području opštine Stari Grad, Grad je obezbijedio 745.000 KM, i to 705.000 za deminiranje Trebevića (trasa Trebevićke žičare, bob i sankaška staza i Pitine stijene) i 40.000 KM za deminiranje lokaliteta Arboretuma “Sedam šuma”.

Oprez, mine!
Oprez, mine!
Za deminiranje lokacija: Betanija, Sjenička kosa i Botanički vrt u opštini Centar, izdvojena su finansijska sredstva u vrijednosti od 115.000 KM, a za deminiranje lokacija: Zabrđe, Rajlovac, Sokolje i Safeta Zajke na području opštine Novi Grad – 100.000 KM.

Načelnik opštine Novi Grad Damir Hadžić izrazio je zadovoljstvo što se u ovaj projekat koji je novogradska opština započela početkom desetog mjeseca prošle godine sa Međunarodni fondom za deminiranje, kao partner uključio i Grad Sarajevo.

Za realizaciju projekta deminiranja Žuči obezbijeđeno je 400.000 KM, od toga Grad Sarajevo i opština Novi Grad po 100.000 KM a Međunarodni fond za deminiranje 200.000 KM.

“Lokalitet Golog brda kompleksa Žuči posljednji je prostor na području opštine Novi Grad koji je pod minama. Inače, kompleks platoa Žuči u dobroj mjeri je sačuvan, te je namjera da se na ovom prostoru uredi park sa spomen-obilježjem braniocima Sarajeva”, istakao je načelnik Hadžić.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *