Grad podržava rad Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH

Biblioteka raspolaže knjižnim fondom od 21.267 bibliotečnih jedinica u tehnikama za slijepe – na Brajevom pismu, audio (kasete) i digitalnoj tehnici (CD) svih književnih žanrova, koje trenutno koristi 1.189 slijepih i slabovidnih osoba svih uzrasta.

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH u Sarajevu

Grad Sarajevo od 2009. godine dodjeljuje sredstva iz Budžeta u iznosu od 20.000 KM, u svrhu unaprjeđenja bibliotečnog fonda za slijepa i slabovidna lica. Delegacija Grada Sarajeva je danas posjetila Biblioteku za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini. Direktor Biblioteke, Sakib Pleh, upoznao je goste sa aktivnostima i problemima sa kojima se ova ustanova suočava.

Prije dva dana, Ambasada Kuvajta u BiH ovoj biblioteci donirala kombi vozilo za dostavu knjiga svojim korisnicima na osnovu projekta koji joj je upućen u mjesecu februaru.

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH radi u punom kapacitetu, iako njen status kao jedne od sedam institucija kulture od državnog značaja do danas nije riješen, te opstaje isključivo zahvaljujući projektima, dobrim ljudima i velikom entuzijazmu radnika.

Sve usluge Biblioteke u pogledu korištenja knjiga i časopisa su besplatne.

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH je osnovana prije 41 godinu. Od 1995. godine djeluje kao javna ustanova u oblasti kulture od državnog značaja. Biblioteka je jedinstvena institucija ove vrste u BiH koja slijepim i slabovidnim osobama, njima dostupnim tehnikama, osigurava i pozajmljuje bibliotečnu građu neophodnu u svakodnevnom životu, stručnom usavršavanju, profesionalnom radu i društvenom angažmanu.

Slijepim i slabovidnim licima bilo bi od ogromne pomoći i postavljanje zvučne signalizacije na semaforima na najznačajnijim sarajevskim raskrsnicama, kao i posebno osmišljenim pločnicima za slijepe širom grada.

Biblioteka raspolaže knjižnim fondom od 21.267 bibliotečnih jedinica u tehnikama za slijepe – na Brajevom pismu, audio (kasete) i digitalnoj tehnici (CD) svih književnih žanrova, koje trenutno koristi 1.189 slijepih i slabovidnih osoba svih uzrasta. Knjige im se dostavljaju poštom, a čitaoci iz grada Sarajeva knjige preuzimaju neposredno u Biblioteci, dok se starim, bolesnim i samcima knjige dostavljaju bibliobusom na kućne adrese.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *