Gradski podrum i muzej Stjepan Mezzo

Na uglu današnjih ulica Radićeva i Mis Irbina nekada je bio smješten ‘Gradski podrum’, kojeg su Sarajlije rado posjećivale. Bašta s jednim natkrivenim dijelom i u sjeni visokih stabala topole pružala je gostima mogućnost da provedu ugodne trenutke.

Gradski podrum i muzej Stjepan Mezzo

Na drugom uglu, prema Titovoj ulici se nalazila mala jednospratnica s malim prozorima. U prizemlju su bila dva veća izloga u kojima je bilo mnogo jelovnika prikupljenih u raznim svjetskim hotelima i raznih drugih zanimljivih eksponata pravljenih od raznolikih materijala. Pored toga, u izlogu su bile postavljane i umjetničke slike, fotografije, ikone, staro oružje, medalje… Vlasnik tih predmeta je bio Stjepan Mezzo.

Šezdesetih godina sam se divio tom čičici koji je svakodnevno, na svom malom prozoru hranio golubove. Tada bi se skupilo stotine golubova iz cijelog Sarajeva što je bila posebna atrakcija za slučajne prolaznike i turiste.

piše: Aleksej Akan Jugurdžija

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Jedan odgovor na “Gradski podrum i muzej Stjepan Mezzo”

  1. Tadašnji “Gradski podrum”je preimenovan u Hotel Istru,koja je imala prijatnu baštu.A na uglu tadašnje Titove ulice se nalazila stara Bosanska prizemna kućica Stjepana Meze,u kojoj je prvobitno bila prodavnica “Bazar”,u koju se ulazilo niz dva drvena basamaka,jer je bila ukopana u zemlju ispod nivoa trotoara i bio je u radnji drveni pod.sjećam se da je pult bio sa desne strane i iza pulta neka drvena stalaža, sa tada vrlo jadnim i oskudnim igračkama.Toga se tako dobro sjećam,jer mi je tata tu u toj prodavnici kupio mali avan-igračku,mislim da je to bio prvi uvoz igračaka iz inostranstva.Kasnije je iselio “Bazar” iz tog prostora i tada je izlog korišten kao izložba raznih interesantnih stvari i antikviteta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *