Sjećanje: Rekvijem iz Sarajeva

‘Svi smo potpuno poraženi ovim što vidimo. Nadamo se da će se nakon našeg odlaska desiti nešto što će uvjeriti nekoga da zaustavi ovo ludilo.’ (Zubin Mehta)

Zubin Mehta u Vijećnici 1994. godine

Sarajevo je još bilo pod opsadom, svakodnevno izloženo granatama i snajperskoj vatri, kada je, 19. juna 1994. godine, u ruševinama sarajevske Vijećnice održan koncert Sarajevske filharmonije pod dirigentskom palicom maestra Zubina Mehte. Izveden je Mozartov ‘Requiem’, a solisti koji su nastupili na koncertu su: Jose Carerras, Ruggero Raimondi, Cecilia Gasdia i Ildiko Komlosi.

‘Osjećamo veliku privilegiju pokazati ljudima iz ovog dijela svijeta da je međunarodna zajednica uz njih.’, komentarisao je tada slavni tenor Jose Carreras.

‘Svi smo potpuno poraženi ovim što vidimo. Nadamo se da će se nakon našeg odlaska desiti nešto što će uvjeriti nekoga da zaustavi ovo ludilo. Možda ćemo doći jednog dana da izvedemo Drugu Mahlerovu simfoniju – Uskrsnuće.’, rekao je maestro Mehta dok je stajao u ruševinama Vijećnice.

‘Jako sam uzbuđena pred izvedbu Requiema. Nisam mogla da spavam dva dana. Večerašnji koncert mi je životu vratio smisao.’, rekla je tada Hidajeta Tanković, čelistica Sarajevske filharmonije, koja je za ovu izvedbu morala posuditi instrument obzirom da je njeno violončelo bilo probijeno gelerom u jednom od četničkih artiljerijskih napada na Dobrinju.

Zubin Mehta – Sarajevo 1994

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *