Sjećanje: Davorin Popović

Pjevačem je sam sebe zvao, obično počinjući svoje priče ‘Slušaj, da ti pjevač nešto kaže…’, ne dajući svojoj ulozi u Indexima, jednako kao smislu svoga života, ni manje ni više od toga da je samo pjevač.

Davorin Popović (1946-2001)

Davorin Popović (1946-2001)

Davorin Popović je rođen 23. septembra 1946. godine u Sarajevu. Jedan je od najpoznatijih pjevača na prostorima bivše zajedničke države. Bio je član legendarne sarajevske rock grupe Indexi.

Svi su ga zvali Dačo, Pjevač, a nadimak Pimpek je dobio još u djetinjstvu zbog male izrasline kraj lijevog uha. Pjevačem je sam sebe zvao, obično počinjući svoje priče ‘Slušaj, da ti pjevač nešto kaže…’, ne dajući svojoj ulozi u Indexima, jednako kao smislu svoga života, ni manje ni više od toga da je samo pjevač.

Davorin Popović i Indexi

Davorin Popović i Indexi

Studirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a od rane mladosti se bavio rukometom i košarkom. U košarci je bio jedan od najtalentiranijih bekova koje je Sarajevo imalo u to vrijeme. Bio je kapitan KK ‘Mlada Bosna’ (kasnije Željezničar), a kao standardni prvotimac je odigrao preko 500 utakmica. Sportom se aktivno prestao baviti 1968. godine.

Muzičku karijeru Davorin Popović počinje sa ‘Paucima’, a Indexima pristupa krajem 1964. godine i postaje zaštitni znak grupe. Sa Indexima ostavlja neizbrisiv trag u muzičkoj istoriji Sarajeva, Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije. I kao solista, opet uz podršku Indexa, objavljuje tri albuma. 1975. godine objavljuje album ‘Svaka je ljubav ista (osim one prave)’, 1984. godine ‘S tobom dijelim sve’, dok album istog naziva ali sa drugim pjesmama izlazi 1995. godine.

Osamdesetih godina 20. vijeka često nastupa sa Mostarskim kišama, vokalnom grupom koju je vodio pjesnik Mišo Marić. Za muzičku pratnju filma Kuduz Ademira Kenovića, zajedno sa Goranom Bregovićem sjajno izvodi ‘Žute dunje’, što je bojavljeno na soundtrack-u filma.

Davorin bilježi i jedan nastup na Eurosong takmičenu, 1995. godine, kada predstavlja Bosnu i Hercegovinu pjesmom ‘21. vijek’ i zauzima 19. mjesto. Davorin sa Indexima konkuriše na Yu Eurosongu 1967. godine, a zatim i kao solista 1993. godine, na prvom samostalnom bosanskohercegovačkom izboru za Pjesmu Europe, kada pjeva čak tri pjesme. S pjesmom ‘21. vijek’ Dačo 1995. godine predstavlja Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu u Dublinu.

Davorin Popović je zajedno sa Indexima dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, koja se dodjeljuje najistaknutijim stvaraocima u svim područjima, kao i estradne nagrade Jugoslavije.

Dačo nas napušta 18. juna 2001. godine. Sahranjen je 20. juna 2001. na sarajevskom groblju Bare, u Aleji velikana.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

5 Odgovori na “Sjećanje: Davorin Popović”

  1. Davorin Popovic je osto u sjecanju i srcima svih u prvom redu Sarajlija, Bosanaca i Hercegovaca i svih ostalih sa prostora bivse Jugoslavije. Davorine neka ti je lahka zemlja.

  2. veliki sportas,veliki pjevac,a ko je imao cast da ga i poznaje, nemoze zaboraviti tako velikog covjeka i prijatelja.

  3. Nego kako ,nego u Aleji velikana ! Dragi, veliki Sarajlija, Bosanac !

    Živiš u nama i živjećeš vječno u tvojim sve nam dražim pjesmama ! Hvala Ti !

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *