Gradsko vijeće Sarajeva traži pokretanje tužbe protiv Dodika

ulica Maršala Tita, SarajevoGradsko vijeće Grada Sarajeva na danas održanoj 9. sjednici ovlastilo je gradonačelnika Sarajeva da u ime Grada Sarajeva podnese krivičnu prijavu protiv premijera Republike Srpske Milorada Dodika za učinjeno krivično djelo izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Gradski vijećnici također, zahtjevaju od Ureda visokog predstavnika da sankcionira Milorada Dodika zbog izjave kojom se otvoreno poriču zločini i presude međunarodnih i domaćih pravnih instanci.

Ovo je, između ostalog, sadržano u Izjavi teksta Gradskog vijeća povodom uvredljivih izjava Milorada Dodika a koje se odnose na poricanje zločina nad građanima Sarajeva i Tuzle.

“Zbog uvredljivih i poricateljskih izjava niti Milorad Dodik, niti bilo ko drugi ko daje uvredljive i poricateljske izjave, nije i ne može biti dobrodošao u grad Sarajevo. Vijećnici traže ostavku Milorada Dodika putem institucija na entitetskim i državnim nivoima” traže preispitivanje njegovih izjava datih na svim nivoima vlasti, a u svjetlu trenutne sigurnosne situacije u BiH”, istaknuto je također u Izjavi teksta Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Na današnjoj sjednici je Lejla Somun-Krupalija sa dvotrećinskom većinom glasova razrješena dužnosti zamjenice predsjedavajućeg Gradskog vijeća. Prihvativši ostavku Slobodana Neškovića, Gradsko vijeće ga je razriješilo dužnosti zamjenika gradonačelnika Sarajeva.

Vijećnici su danas usvojili Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Grada Sarajeva za 2009. godinu radi uravnoteženja budžetskih prihoda i rashoda. Tako novi plan Budžeta za ovu godinu iznosi 23.666.394,00 KM.

Vijećnici su usvojili Prijedlog Poslovnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Također, donijeli su Odluku o dodjeli priznjanja “Ključ Grada Sarajeva” maestru Oskaru Danonu. Time Grad Sarajevo iskazuje najveću zahvalnost i poštovanje velikom umjetniku, maestru svjetskog ugleda, osvjedočenom antifašisti koji je svojim djelovanjem dao izuzetan doprinos razvoju i očuvanju civilizacijskih vrijednosti.

Na današnjoj sjednici prihvaćeni su Prijedlozi Odluka o pristupanju izradi Regulacionih planova “Breka” i “Vraca”, te utvrđeni Nacrti Odluka o pristupanju izradi Regulacionih planova “Vitkovac” i “Briješće”, koji su upućeni u javnu raspravu u trajanju od po 15 dana.

Vijećnici su primili k znanju Informaciju o Dokumentu okvirnog budžeta Grada Sarajeva za period 2010-2012., Informaciju o o stanju i problemima amaterizma u oblasti kulture na području grada Sarajeva, Informaciju o stanju opremljenosti biblioteka na području grada Sarajeva, te Informaciju o saradnji i odnosima organa Grada Sarajeva s vjerskim zajednicama i crkvama.

Na kraju današnje sjednice Vijeće je razmatralo Studiju predizvodljivosti izgradnje žičare Trebević, koju im je prezentirao prof. dr. Ante Domazet, direktor Ekonomskog instituta u Sarajevu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *