Hapšenje osumnjičenih za ratne zločine

Hapšenje osumnjičenih za ratne zločinePolicijski službenici Državne agenicije za istrage i zaštitu, uz sudjelovanje Jedinice za specijalnu podršku, a na osnovu naredbe Tužilaštva BiH, uhapsili su četiri osobe, koje su osumnjičene za krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika

“Danas, u ranim jutarnjim satima, uhapšeni su Nedžad Hodžić zvani “Džon Vejn”, rođen 15.3.1969. u Novom Pazaru u Republici Srbiji, nastanjen u Sarajevu, Mensur Memić zvani “Menta”, rođen 28.6.1966. u Prijedoru, nastanjen u Bihaću, Dževad Salčin zvani “Struja”, rođen 13.7.1956. u Malom polju u opštini Mostar, nastanjen u Mostaru i Senad Hakalović, rođen 11.11.1966. godine u Konjicu, nastanjen u Buturović polju u opštini Konjic.

Oni su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a osumnjičeni su da su na području sela Trusina u opštini Konjic, ujutru 16. aprila 1993. godine, sudjelovali u izvršenju krivičnog djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, protiv civila hrvatske nacionalnosti”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

“Tog dana izvršen je napad na selo Trusina. Napad su izvršili pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene Armije R BiH pod nazivom “Zulfikar”, i pripadnici 45. brdske brigade Armije R BiH, „Neretvica”. Napad je bio usmjeren na civilno hrvatsko stanovništvo sela Trusina. U toku napada, pripadnici ovih jedinica su ubili devetnaest civila, ranili četiri, od kojih i dva djeteta starosti od dvije i četiri godine, a ubijena su i tri vojnika HVO-a, koji su se prethodno predali. Svi ubijeni i ranjeni su pripadnici hrvatskog naroda”, navodi se još u saopćenju.

Osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će ih ispitati u svojstvu osumnjičenih, a nakon toga odlučiti o podnošenju prijedloga o određivanju pritvora.

U akciji SIPA-e, koja je započela sinoć, pretreseno je 15 objekata na području Konjica, Sarajeva i još nekoliko bh. gradova. Među njima je i stan bivšeg zapovjednika ARBiH Sefera Halilovića, kazao je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić za SRNU i naglasio da Halilović nije među uhapšenima.

Iz stana generala Sefera Halilovića pripadnici SIPA-e danas su izuzeli svu dokumentaciju koja se odnosi na ratni period, a njegov sin Semir Halilović izjavio je Srni da je riječ o, kako je rekao, mafijaškom upadu po političkom diktatu.

“Radi se džakovima oduzetog materijala. Cijela soba dokumentacije sa 400 do 500 hiljada papira. Ljudi su došli sa papirom na kome piše da se iz stana Sefera Halilovića izuzme sve što ima veze sa ratom”, rekao je Halilović.

On tvrdi da je akcija SIPA-e siledžijska i nelegalna i da je izdejstvovana privatnim vezama tužioca Vesne Budimir koja vodi istragu o zločinima u Trusinama kod Konjica.

“Dokumentacije vezane za slučaj Trusina nema u našem stanu. U našem stanu nalazi se dokumentacija vezana za slučaj Grabovica, koju nam je vratio Haški sud po okončanju procesa pred Tribunalom 2007. godine. Izuzeta je čak i dokumentacija Haškog suda, za šta je bilo potrebno odobrenje Tribunala”, rekao je Halilović.

On kaže da njegov otac nema veze sa slučajem Trusine, te da su u ovoj akciji uhapšeni nekadašnji vojnici iz jedinice “Zulfikar” i neki mještani iz tog sela kod Konjica.

“Ovo je jedna vrsta pritiska i čišćenja bosanskih kadrova pred izbore koji trebaju da promijene postojeće kadrove i postojeće stanje”, ocijenio je Halilović.

Upad SIPA-e u stan Sefera Halilovića počeo je u 7.30 časova.

“Riječ je o klasičnom prepadu i maltretiranju. Došlo je nekoliko specijalaca i inspektora koji se u početku nisu ponašali korektno. Oni su za svjedoke uzeli ljude koje mi ne poznajemo i koji su sve vrijeme bili pritvoreni u stanu, jer im nisu dopuštali da izađu. U početku je bilo veoma napeto, a kasnije se situacija stabilizovala”, opisao je Halilović akciju državne agencije.

Zgrada u kojoj se nalazi stan Sefera Halilovića nalazi se u Ulici Derviša Numića u naselju Grbavica.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *