Historijski muzej: NSK država Sarajevo

U okviru procesa obogaćivanja kolekcije OPKOLJENO SARAJEVO, a povodom koncerta grupe Laibach u Sarajevu, Historijski muzej BiH će predstaviti dio NSK arhiva koji se odnosi na kulturni život Sarajeva za vrijeme opsade.

Laibach
Laibach

Sarajevo i grupa Laibach imaju snažnu vezu, koja se ponajviše ogleda kroz činjenicu da je Laibach jedan od izvođača koji je održao koncert u opkoljenom Sarajevu – a održavanje koncerta se podudaralo sa potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma. Više od dvije decenije nakon ‘historijskog koncerta’ otvorena je priča o koncertu Laibacha iz 1995. godine, koja će biti predstavljena kroz izložbu NSK DRŽAVA SARAJEVO. Priča o koncertu je ispričana kroz fotografske zapise Zorana Kanlića, svjedočanstva i dokumente građana Sarajeva.

Historijski muzej BiH je u procesu prikupljanja građe za kolekciju OPKOLJENO SARAJEVO ostvario brojna partnerstva – jačanjem veza sa savremenim društvom i međuinstitucionalnom saradnjom. Jedna od institucija je Fakultet političkih nauka u Sarajevu. Rezultat ove saradnje je razgovor na temu SARAJEVO 1995-2018: KOVANJE BUDUĆNOSTI NA HISTORIJSKOM MJESTU SPOTICANJA sa Ivanom Novakom iz Laibacha. Razgovor će se održati na dan novog koncerta grupe Laibach, 29. marta 2018. godine, u sklopu predstavljanja izložbe NSK DRŽAVA SARAJEVO. Izložba će biti predstavljena i na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

‘U ovoj klaonici ste mogli postati zombiji’, rekao je Peter Mlakar Sarajlijama na otvorenju NSK DRŽAVE u opkoljenom Sarajevu.

U nedostatku svega, Sarajlije su se održavale u životu izložbama, koncertima i predstavama organiziranim na različitim lokacijama po gradu – od haustora do javnih prostora. Značaj umjetnosti postaje mnogo snažniji od pukog medija komunikacije. Umjetnošću se jačao duh, istrajavalo, saopštavalo, čuvao zdrav razum, pružao otpor ništavilu. Jedan od događaja koji je Sarajevu dao nadu i stvorio iluziju normalnosti je bio umjetničko-politički projekat NSK DRŽAVA SARAJEVO umjetničkog pokreta Neue Slowenische Kunst, predstavljen 21. i 22. novembra 1995. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo. Simultano sa pripremom za koncert Laibacha u Sarajevu, koja je podrazumijevala potragu za strujom i opremom, na drugim koordinatama se odlučivalo o budućnosti Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

NSK država Sarajevo
NSK država Sarajevo

Redovi pred pasoškim odjelom NSK su pokazivali koliko su Sarajlijama značili pasoši. Većini je to bio prvi pasoš nakon crvenog jugoslovenskog. Interesovanje za koncert je bilo toliko da je bočni ulaz u Narodno pozorište bio provaljen, jer su ljudi koji nisu uspjeli nabaviti kartu na taj način pokušali prisustvovati. Kad se sva publika ukrcala u Narodno pozorište, Sarajlije su dobile koncert – po kvalitetu ravnopravan sa onim koji su se održavali u sklopu NATO turneje ove grupe.

Laibach Speech in Sarajevo '95

Ove aktivnosti su samo jedna od faza kojom se nastoji obogatiti kolekcija OPKOLJENO SARAJEVO, a Historijski muzej BiH će tokom koncerta u sarajevskom Domu mladih imati svoj kutak za prikupljanje, pa su svi zainteresovani pozvani da dođu u Muzej i ispričaju svoje NSK i druge priče!

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *