Upis prvačića počinje u aprilu

Osnovno obrazovanje je obavezno za svu djecu do navršene petnaeste godine života odnosno do završetka osnovne škole. Školskim obveznikom smatra se dijete koje je do 1. marta ove godine navršilo pet i po godina života.

Upis u prvi razred redovne osnovne škole obavlja se u aprilu i augustu mjesecu na osnovu spiskova školskih obveznika koje školama dostavlja nadležni organ općine na čijem se teritoriju nalazi škola.

Ukoliko škola posjeduje odgovarajuće kadrovske i prostorne uvjete može dozvoliti upis u školu djetetu koje je mlađe od utvrđene starosne dobi predviđene za početak obaveznog odgoja i obrazovanja, ukoliko to traže roditelji ili staratelji i ako škola, nakon što razmotri preporuke relevantnih stručnjaka, utvrdi da je to u najboljem interesu djeteta.

Ocjenu sposobnosti djece pri upisu u osnovnu školu obavlja komisija sastavljena od pedagoga, pedagoga-psihologa ili psihologa, te nastavnika razredne nastave, uz prethodno pribavljeno ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove. Na osnovu mišljenja komisije, školski obveznik može biti privremeno oslobođen upisa u redovnu osnovnu školu najdalje do navršenih sedam godina života.

Prilikom upisa djeteta u školu obavezno je dostaviti izvod iz matične knjige rođenih, ljekarsko uvjerenje o psihofizičkom stanju djeteta za upis u školu i zdravstvenom statusu i uvjerenje/certifikat o pohađanju obaveznog predškolskog programa za djecu u godini pred polazak u školu.

Upis se obavlja u prostorijama osnovne škole na osnovu navedene dokumentacije, a za sve dodatne informacije, roditelji/staratelji treba da se obrate osnovnoj školi u koju imaju namjeru upisati svoje dijete.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *