Hitna ne radi vikendom

Direktor Doma zdravlja Istočno Sarajevo traži od građana da budu strpljivi i da se sami organiziraju

Istočno Sarajevo

Građani koji žive u Istočnom Sarajevu prinuđeni su plaćati medicinsku pomoć privatnim ustanovama iz Sarajeva zbog toga što ekipe Hitne pomoći koje djeluju pri ustanovi Dom zdravlja Istočno Sarajevo noću i vikendom ne dolaze na poziv pacijenata.

U Domu zdravlja Istočno Sarajevo kažu da u noćnoj smjeni i vikendom imaju samo jednog ljekara i medicinskog tenhičara i da građani treba sami da se organiziraju da dođu u ambulantu po ljekarsku pomoć. Kažu i da imaju viška zaposlenih u svojoj ustanovi, a nemaju dovoljno ljekara koji bi otišli na poziv i pomogli onima koji ih plaćaju i trebaju.

Apsurdno je da su pacijenti prinuđeni pomoć tražiti u Federaciji BiH i pored toga što plaćaju zdravstveno osiguranje u Republici Srpskoj i čak su i zahvalni kad ekipa iz privatne medicinske ustanove dođe da im pruži pomoć kod kuće, što im uredno plate iako su osigurani.

Vinko Radovanović

Da situacija bude još i gora, direktor Doma zdravlja Istočno Sarajevo traži od građana da budu strpljivi i da se sami organiziraju. Kaže on da svaki građanin u Istočnom Sarajevu ima nekoga ko će ga dovesti do ambulante, a nijednom se nije zapitao šta sa onim ljudima koji su nepokretni ili su imali srčani i moždani udar, pa im je potrebno ukazati ljekarsku pomoć na licu mjesta?

Ni Vinko Radovanović, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, nije iznenađen situacijom u Domu zdravlja pa objašnjava kako je to “vječiti problem”.

Gradska uprava Istočnog Sarajeva čak nije ni upoznata sa činjenicom da na prostoru ovog grada djeluje privatna medicinska ustanova i da su građani zadovoljni njenim uslugama, a direktoru javne zdravstvene ustanove u ovom gradu to je normalno. Nenormalno je samo što ljudi koji plaćaju zdravstveno osiguranje nemaju kompletnu uslugu.

piše: Mirsada Lingo

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *