Inicijativa za ulicu Susan Sontag u Sarajevu

Na Facebook mreži se pojavila inicijativa, podsjećanje na neispunjeno obećenje Gradske uprave o dodjeli ulice Susan Sontag u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Susan Sontag je puno dala Sarajevu. Osim vremena provedenog ovdje za vrijeme rata, provela je i zadnjih deset godina života napadana sa svih strana kako je izmanipulirana, kako je slala krive poruke, kako se odrekla načela pacifizma, kako se bavila jeftinim intelektualnim sminkerajem. Prebacivano joj je kako je taj njen Godot bio predstava ‘nako, i isticano da se s tim Sarajevom i konclogorima i silovanjima pretjeruje.”, kaže se u najavnom tekstu grupe “Hocemo Ulicu Susan Sontag u Sarajevu!” kojom je podržana inicijativa i/ili podjećanje na dato obećanje.

Pridruzite se inicijativi i pozovite i druge da joj se pridruže >> http://www.facebook.com/group.php?gid=62106907185

Susan SontagSusan Sontag, rođena 16. januara 1933. u New Yorku, je bila američka autorica, esejistkinja i publicistkinja, poznata po svom angažmanu za ljudska prava kao i kritici o društvenim okolnostima i Vladi Sjedinjenih Američkih Država.

Susan Sontag potiče iz jevrejske familije. Njen otac je bio trgovac a majka nastavnica. Nakon smrti njenog oca, majka se vjenčava sa Nathan Sontag.

1949. godine Susan Sontag odlazi u Chicago da studira francuski jezik, literaturu i filozofiju. 1950te (sa 17 godina) vjenčava se sa sociologom Philip Rieff. Zajdeno sa njim objavljuje studiju o uticaju Sigmund Freuda na modernu kulturu. Od 1970. godine je živjela sa fotografkinjom Annie Leibovitz.

Bila je velika kritičarka George W. Busha, njegove Vlade i rata u Iraku. Susan Sontag je umrla u 71. godini od leukemije u New Yorku. Sahranjena je na pariškom groblju Cimetière Montparnasse.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *