Ismijavanje žrtvama u lice

Ovo je treći put da Kantonalni sud izriče prvostepenu presudu Samiru Bejtiću.

Samir Bejtić

Nema kraja čuđenju sudskim odlukama i presudama koje nisu ništa drugo do ismijavanje žrtvama u lice. Posljednja u nizu sličnih presuda ovaj put dolazi iz Sarajeva. Samir Bejtić bio je pripadnik 10. brdske brigade pod komandom ratnog zločinca Mušana Topalovića Cace. Pojedinci iz te brigade, među kojima i Bejtić, baš kao i njegov komandant, sa ove historijske distance, mogu se svrstati među najveće mrlje i sramotu opkoljenog Sarajeva.

“Optuženi Bejtić Samir oslobađa se optužbe.”, kazao je Jasenko Ružić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Optužbe da je zabio sablju u vrat Ergina Nikolića, a onda mu nožem odvojio glavu od tijela. Optužbe da je ispalio dva hica u Zorana Vučurevića te njegov leš polio razrjeđivačem i zapalio radi uklanjanja tragova. Optužbe da je učestvovao u premlaćivanju Predraga Šalipura, Branislava Radosavljevića i Božidara Šljivića, koji su također skončali u Kazanima. U istrazi su o tome govorili kasnije osuđeni pripadnici 10. brdske brigade. Opisivali su stravične zločine Mušana Topalovića Cace i njegovih saboraca. Kad je trebalo svjedočiti protiv Bejtića, ničeg se nisu sjećali.

Ovo je treći put da Kantonalni sud izriče prvostepenu presudu Samiru Bejtiću. Dva puta je Vrhovni sud Federacije ukidao presude, jednu na 14 i po godina i drugu oslobađajuću, i zakazivao ponovno suđenje. Tužilaštvo je nezadovoljno oslobađajućom presudom i najavljuje žalbu.

U predmetu Kazani bilo je nekoliko, uglavnom simboličnih sudskih presuda, i to za ubistva, ali ne i za ratni zločin.

“Samir je trebao biti žrtveno janje, da se kaže da je osuđen neko i za ratni zločin na Kazanima.”, kazao je Bejtićev advokat Fahrija Karkin.

Ergina Nikolića neko je zaklao i bacio u Kazane. Neko je pucao, a zatim razrjeđivačem polio leš Zorana Vučurevića. Ako nije Samir Bejtić, bosanskohercegovačko pravosuđe mora gotovo 20 godina kasnije reći ko jeste.

piše: Vildana Kurtić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *