Izazivanje stalnog terora i vršenje pritiska na građane Sarajeva

Svjedok tvrdi da je na Sarajevo 1993. godine, za vrijeme dok je on bio tu, padalo oko 1.200 granata dnevno.

Radovan Karadžić na suđenju

Suđenje Radovanu Karadžiću nastavljeno je iskazom zaštićenog svjedoka, koji je tokom opsade Sarajeva bio stacioniran u glavnom gradu BiH, koji je izjavio da su srpske snage granatiranjem Sarajeva pokušavale postići dva cilja: jedan je podrška vojnim operacijama, a drugi izazivanje stalnog osjećaja terora i vršenje pritiska na građane Sarajeva.

Gotovo cijelo svjedočenje zaštićenog svjedoka provedeno je na zatvorenoj sjednici. Javnosti su bili dostupni samo generalni zaključci svjedoka o opsadi Sarajeva. Tada je svjedok tvrdio da je na Sarajevo 1993. godine, za vrijeme dok je on bio tu, padalo oko 1.200 granata dnevno.

Također je rekao da je do teških paljbi dolazilo za vrijeme posjeta stranih delegacija ili u situacijama kada su zvaničnici BiH, ali i rukovodstvo srpskih snaga bili na pregovorima van zemlje. Uvjerio se i da je u Vojsci Republike Srpske vladala stroga hijerarhija.

Svjedok se saglasio s Radovanom Karadžićem da su snage Armije RBiH ponekad pucale s položaja u blizini UNPROFOR-a i tako se skrivale iza njihovog imuniteta. Bosanske vlasti su, da bi poboljšale svoj vojni položaj, prakticirale i medijski rat, kazao je svjedok, čiji je identitet za sve osim prisutnih u sudnici bio zaštićen, po zahtjevu vlade njegove zemlje.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *