Izložba finalista i dobitnice Nagrade ZVONO 2014

Centar za savremenu umjetnost (SCCA) u saradnji sa galerijom Duplex/100m2 organizuje izložbu finalista i dobitnice Nagrade ZVONO 2014.

ZVONO

U prostorijama galerije Duplex/100m2 (Obala Kulina bana 22/I), od četvrtka 09. aprila 2015. godine sa početkom u 18 sati do 18. aprila (radno vrijeme utorak-subota 14:00-19:00), svoje radove će predstaviti dobitnica nagrade ZVONO 2014 Selma Selman, te finalisti Mila Panić, Irma Markulin i Bojan Stojčić.

Žiri u sastavu Lala Raščić, umjetnica, Sarajevo/Zagreb, Mladen Miljanović, umjetnik, Banja Luka, Gordana Anđelić-Galić, umjetnica, Sarajevo, Omar Lopez-Chahoud, nezavisni kustos, New York i Sandra Dukić, umjetnica, Banja Luka (dobitnica nagrade ZVONO 2011.) donio je odluku o izboru četvoro finalista za sedmu Godišnju nagradu za mlade likovne umjetnike – ZVONO 2014. Finalisti su izabrani po kriteriju izvrsnosti koncepta i kvalitete izvedbe pojedinih prijavljenih radova, kvalitete prijave i priložene dokumentacije, kao i prema njhovom općem umjetničkom dojmu.

O nagradjenim autorima…

Mila Panić (prijavljeni rad: We have a wonderful life) ispituje odnos migracije, nostalgije i kulturne izmještenosti kroz apropriaciju porodičnih video snimaka, foto albuma i objekata. Korišteni materijali za Milu su samo baza za postprodukciju rada u formi instalacije i kreiranja analitičkog prostora mišljenja o kulturnoj tranziciji onih koji dolaze ili odlaze sa ovih prostora.

Bojan Stojčić (prijavljeni rad: Pismene vježbe, različiti zapisi u prostoru, različite lokacije 2013-2014.) kreira seriju privremenih intervencija u urbanim prostorima. “In situ” radovi su kritički komentari društvenih procesa, koji se istovremeno referiraju na jezik lingvističkog konceptualizma. Bojan u svojim radovima integriše i auru lokacije. Činom dokumentacije svojih tekstualnih intervencija, on akcentuje suštinu djelovanja, a problematizuje njegovu formu.

Irma Markulin (prijavljeni rad: Tragovi iz domovine) je umjetnica koja analizira i sublimira odrastanje, emocije i memoriju iz djetinstva kroz i pomoću medijski čisto i dosljedno produciranih fotografija, slika, instalacija i objekata. Formalnu dosljednost radova oblikuje dio Irminog trenutnog života u Berlinu, dok njihov sadržaj upućuje na njene korijene i ono što umjetnica retroaktivno analizira.

Kroz video radove i performanse Selme Selman (prijavljeni rad: 16000 djelova) jasno je vidljiva pozicija umjetnice koja problematizuje marginalnu poziciju sebe kao subjekta i etničke grupe kojoj pripada. Selma posmatrača suočava sa svim stereotipima ali i neugodnim realnostima svog života i identiteta. Njeni radovi sondiraju ne samo njen identitet nego i odnos čitavog društva prema samom sebi. Za Selmu je umjetnost jezik suočavanja ali i prevazilaženja stvarnosti u kojoj se nalazi.

Cilj Nagrade je…

…pružiti podršku mladim umjetnicima i umjetnicama, olakšati im daljnju djelatnost, smiještajući ih sa položaja marginalne prema središnjoj ulozi u društvu, putem stvaranja pozitivnog konteksta oko mladog stvaralaštva, kreativnosti i inovativnosti s kojom bi se društvo moglo i trebalo identificirati. Nagrada za mlade umjetnike i umjetnice je zamišljena kao novo i prestižno mjesto okupljanja najkreativnijih snaga savremene scene, lokalno, gdje se nagrada održava, ali regionalno, među državama koje su prihvatile organizaciju nagrade.

Naziv Nagrade…

…simbolički i vrijednosno označava i njen smisao. Nagrada nosi ime po ličnosti, umjetničkoj pojavi ili grupi važnoj za razvoj i historiju moderne / savremene umjetnosti u svakoj od zemalja u kojoj se nagrada dodjeljuje. Nagrada za Bosnu i Hercegovinu dobila je ime po umjetničkoj grupi ZVONO koju su 1982. godine u Sarajevu osnovali Aleksandar Bukvić, Sadko Hadžihasanović, Narcis Kantardžić, Sead Čizmić, Biljana Gavranović i Kemal Hadžić.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *