Izložba karikatura Nine Hadžić

Pozorište mladih Sarajevo svojim programom – ‘Na izlogu’ izlazi iz okvira čisto teatarske institucije i prodire u javni prostor, osmišljavajući i obogaćujući ‘urbani krajolik’ u svojoj neposrednoj blizini.

U sklopu programa ‘Na izlogu’, u petak, 10. aprila 2015. godine, u Pozorištu mladih, sa početkom u 12 sati biće otvorena izložba karikatura mlade umjetnice Nine Hadžić, koja će predstaviti svoj ‘the best of’ karikatura, koje uključuju ‘obične smrtnike’ i poznate bosanskohercegovacke i svjetske ličnosti iz svijeta filma, mode, muzike, politike… Izložbu karikatura će otvoriti prof. dr. Sulejman Bosto.

Nina Hadžić je rođena u Banja Luci 1985. godine. Završila je Odsjek za grafiku na Akademiji likovih umjetnosti, a karikaturom se počela baviti sasvim slučajno. Na ALU, posebno na smjeru grafike, kako Nina kaže, uče ih da sve što vide u prirodi realno prikažu na papiru ili u bilo kojoj drugoj tehnici. Konstantno forsiranje grafike uslovilo je da na kraju posegne za nečim drugačijim: ‘S obzirom na to da sam cijelog života najviše uživala šaliti se na tuđi, kao i na svoj račun, kao i to da mi je crtanje portreta dobro išlo, mene je karikatura prirodno pronašla. Na samom početku sam karikirala samo prijatelje, što je izazvalo sveopće oduševljenje i tako je ovo ludilo krenulo.’, kaže Nina.

Do sada je učestvovala na mnogim izložbama među kojima se izdvajaju ‘One night exibition’ (OST Klub, Beč, Austrija), ‘Strip-it’ (Youth Excange, Beograd, Srbija), ‘Those little somethings unleashed’ (Kalgari, Kanada), te Međunarodna izložba ilustracija i karikatura ‘Facing the climate’ (Beograd, Srbija).

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *