Izložba: Untitled Homeless i Fragmented Body

Austrijska ambasada i Ured austrijske kooperacije za nauku, obrazovanje i kulturu u suradnji sa festivalom „Sarajevska zima“ u petak, 25. februara 2011. godine sa početkom u 19 sati u sarajevskoj galeriji “Roman Petrović”, organizuju izložbu umjetnika Alexandera Glandiena, po naslovom “Untitled Homeless” (instalacija) i “Fragmented Body” (video instalacija).

Alexander Glandien
Alexander Glandien

Instalacija “Fragmented Body” rotira u isječenim, ručno konstruiranim video uradcima oko različitih fenomena ljudske egzistencije – oko bola, ljubavi, zajedništva, senzualnosti i nasilja. Prostorna instalacija se sastoji od pet video monitora koji su postavljeni jedan na drugom, a njihova ukupna visina iznosi oko dva metra. Ovaj monolitni video – stup sačinjava samostalno medijalno tijelo, koje na svojoj površini otvara razdvojena gledišta ka unutrašnjost. Svaka pojedinačna sekvenca posjeduje karakteristični tonski zapis kao način individualnog prepoznavanja zvuka, tako da u interakciji ovo fragmentirano, medijalno tijelo stvara polifoničan i varijabilan zvuk.

Instalacija “Untitled Homeless” se sastoji od aranžmana sa tri snježne kugle u kojima se ispod gustog sloja snijega može naslutiti beskućnik. Ali, u kugli je sadržano toliko snijega da se lik teško može prepoznati. Svaki nesmotren pokret dovodi do toga da lik nestane. Ove snježne kugle nas tjeraju na to da ih pogledamo, jer se inače njihov sadržaj ne bi mogao prepoznati. Bezazlenost kičastog objekta se križa sa brutalnom realnošću beskućništva u zimsko doba.

Vrijeme: od 25. do 28. februara 2011
Mjesto: Galerija Roman Petrović, Maršala Tita 54, Sarajevo
Ulaz: besplatno

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *