Premijera u Narodnom: Hamlet u selu Mrduša Donja

“Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna”, naziv je predstave čije će prva i druga premijera na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu biti održana 26., odnosno 28. februara.

Sulejman Kupusović
Sulejman Kupusović
Režiju predstave potpisuje Sulejman Kupusović, koji je predstavu radio po tekstu jednog od najpopularnijih dramskih pisaca bivše Jugoslavije Ive Brešana, koji je upravo prvi veliki uspjeh doživio 1971. godine predstavom “Hamlet u selu Mrduša Donja”.

Govoreći o adaptaciji Brešanovog teksta, Kupusović kaže da je priču postavio u bosanski i bošnjački ambijent te da se fokusirao prvenstveno na bošnjački mentalitet. Smatra da će zbog toga vjerovatno biti i prigovora, ali ističe da ima puno pravo progovoriti i o različitim devijacijama u društvu. “Tražio sam tekst kojim bi se na najbolji način obračunao s nemoralom i licemjerstvom”, ustvrdio je Kupusović

Uloge u predstavi tumači sjajna glumačka ekipa: Josip Pejaković, Milan Pavlović, Mirsad Tuka, Mirvad Kurić, Saša Petrović, Amina Begović, Aldin Omerović, Alma Terzić, Rijad Ljutović, Slaven Vidak, Merima Lepić.

Josip Pejaković
Josip Pejaković
Glumac Josip Pejaković, koji u predstavi tumači ulogu Hajrage zvanog Bukara, ocjenjuje da je “Hamlet u selu Mrduša Donja” jedan od najboljih tekstova napisanih u prošlom stoljeću na jugoslavenskim prostorima. “Ovo je potreban tekst i predstava jer se još nije pojavio nijedan relevantan tekst koji bi ovako direktno progovorio o trenutku danas i onome što je politički vrlo aktuelno, te djelima i nedjelima političara”, naveo je Pejaković.

Za još jednog člana glumačke ekipe, mladog glumca Aldina Omerovića, ovo je vrlo hrabra predstava. Jedan od njenih kvaliteta je što se bavi problemima na lokalnom nivou, što postaje ogledalo generalne slike našeg društva. Omerović tumači lik mladog seljaka Sulje, koji se ne boji kazati naglas ono što svi znaju da je istina, ali se plaše to izreći. Zato je njegova sudbina na kraju cijele priče tragična.

Prva premijera predstave 26. februara počinje u 19.30 sati, a druga 28. februara u 20 sati, čime će biti okončan teatarski dio programa Festivala “Sarajevska zima”.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *