Kamerni teatar 55 pred zatvaranjem

‘Ako pomenuti Nacrt budžeta bude usvojen, institucije kulture neće moći ništa raditi. Mi se nalazimo pred zatvaranjem!’

Dragan Jovičić u predstavi ‘Radnja na uglu’, Kamernog teatara 55

Još jedna alarmantna vijest za sarajevsku ali i bosanskohercegovačku kulturno-historijsku scenu dolazi iz jedne od najposjećenijih teatarskih institiucija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

‘Ako pomenuti Nacrt budžeta bude usvojen, institucije kulture neće moći ništa raditi. Mi se nalazimo pred zatvaranjem!’, saopštio je Dragan Jovičić, direktor Kamernog teatra 55, koji smatra da je predloženi Nacrt budžeta Kantona Sarajevo novi u nizu sve češćih udara na kulturu.

Kamerni teatar 55 je sa sredstvima koja je do sada imao na raspolaganju, uz velika odricanja i štednju bio u mogućnosti uraditi dvije premijerne predstave u sezoni. Usljed drastičnog smanjenja sredstava za kulturu ovaj put neće biti u mogućnosti realizirati nijednu.

Kamerni teatar 55 je počeo s radom 7. marta 1955. godine. U stalnom kritičkom preispitivanju i u žaru traganja za drukčijim, neposrednijim i otvorenijim scenskim izrazom, uvijek se vraćao sebi, maštovitiji i bolji, ne iznevjeravajući profil kojeg je već u startu definisao njegov osnivač Jurislav Korenić, a koji je, na tragu novih teatarskih stremljenja u tadašnjoj Evropi, bio novost na prostorima bivše Jugoslavije i primjer kojeg su slijedili brojni teatri širom bivše države…

Saznajte više od Kamernom teatru »

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *