Kamerni teatar 55: Teferič

Predstava Teferič je premijerno izvedena 7. marta 2015. godine, povodom obilježavanja dana osnivanja Teatra i devedeset godina od rođenja Derviša Sušića.

TEFERIČ je komedija koja se vrlo vješto, i bez dlake na jeziku, razračunava sa vlašću. Na svim nivoima. Nije važno to što je vremenski smještena u doba turske vladavine na ovim prostorima. Još manje je važno što su glavni likovi seljani nekog malog i beznačajnog sela. Ono što ovaj tekst čini bezvremenim je upravo to što on savršeno rezonira sa današnjim vremenom, sa današnjom vlašću i njenim (ne)odnosom spram svojih podanika, sa ulizivačkom sviješću potkazivača i sitnih vlastodržaca, mitom, korupcijom i nesvakidašnjim nepotizmom koji, neuništiv i vremenom nenačet, ostaje isti sad, kao i prije nekoliko stoljeća.

TEFERIČ je satira o vlasti i kandžiji. Jedno selo u zabiti je na meti svakojakih haramija, oslobodilaca, kadija i juzbaša. Selo je metafora za Bosnu, onakvu kakvu je svako u sebi može raspoznati (ako baš mora). Ovo je priča o strahu. Strahu od vlasti, ali i o dubokom strahu od bilo kakve promjene. Ansambl Kamernog teatara 55, koristeći priliku da na svojoj sceni postavi još jedan kvalitetan i nadasve aktuelan tekst, kojim nakon šest decenija postojanja potvrđuje kontinuitet u kvalitetu izbora autora, glumaca, reditelja i ostalih saradnikaje potvrdio svoju prepoznatljivost ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u regiji i svijetu.

Autor: Derviš Sušić
Režija: Aleš Kurt

Uloge:
Mirsad Tuka,
Muhamed Hadžović,
Aida Bukva,
Dragan Jovičić,
Amar Selimović,
Radojica Čolović,
Sabina Bambur,
Boris Ler,
Senad Alihodžić,
Sabit Sejdinović,
Vanesa Glođo

Repertoar Kamernog teatara 55 »

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *