Kaznimo nasilje, a ne žrtve!

Kaznimo nasilje, a ne žrtve!U subotu, 11. aprila 2009. godine će se u ulici Obala Kulina Bana – na prostoru između Pravnog fakulteta i Skenderije održati akcija “Kaznimo nasilje, a ne žrtve!”.

Skup organizuje grupa od šest studentica CIPS-a, u znak protesta zbog skandaloznih ishoda različitih slučajeva seksualnog nasilja – silovanja, seksualnog ucjenjivanja, zlostavljanja, prisilne prostitucije, zloupotrebe položaja i dr. u kojima siledžije, i pored očitih i nedvosmislenih dokaza i iskaza žrtava, nisu zakonito kažnjeni za svoja kriminalna djela.

Umjesto da ovakve slučajeve zakonito procesuira i adekvatno sankcioniše, naša država zanemaruje odgovornosti koje je preuzela pred relevantnim međunarodnim institucijama, a naročito odgovornost koju ima prema nama kao svojim građanima/kama, i dopušta da oni prolaze nekažnjeno, mimo svake legalne procedure i temeljnog ljudskog morala.

Ovim putem želimo da podsjetimo odgovorne institucije i cjelokupnu bosanskohercegovačku javnost, da ovakvi slučajevi ne smiju tek tako pasti u zaborav, nakon što je pravosuđe propustilo da pošteno uradi svoj posao. Prema njima se ne smijemo odnositi kao da nas se ne tiču, jer se na taj način podstiče, odobrava i ohrabruje dalje vršenje nasilja, čija žrtva u svakom trenutku može postati bilo ko/ja od nas.

Zato pozivamo sve koji/e žele državu koja poštuje zakone, državu koja štiti žrtve, a ne nasilnike, društvo u kojem političke i društvene veze ne mogu biti propusnica za zlostavljanje i maltretiranje drugih, da nam se u subotu pridruže i da zajedno pokažemo da nismo bespomoćne žrtve! Jer, ukoliko ne pružimo otpor nasilju, svojim ćutanjem ga podržavamo i ohrabrujemo!

Dođite sa prijateljima i priključite se akciji!

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *