Kinoteka: Fort Apache

Sarajevska Kinoteka u okviru svog programa SHIRLEY TEMPLE – (In Memoriam 1928-2014), od 24. do 31. marta 2104 od 19 sati posjetiocima nudi projekciju jednog od prvih autentičnih i saosjećajnih prikaza Indijanaca koji su bili uključeni u američki Građanski rat (Apači u filmu, a Siouxi u stvarnim bitkama).

Fort Apache, 1948

Priča je djelomično temeljena na liku američkog generala Georgea Armstronga Custera, a dotiče se i Bitke kod Little Bighorna: Vrativši se iz Građanskog rata, potpukovnik Owen Thursday (Henry Fonda), prebačen je u problematični rezervat Fort Apache, gdje hoće uvesti stroge standarde. Iako mu satnik Kirby York (John Wayne) kaže kako probleme stvaraju pokvareni indijanski zastupnici, a ne sami Indijanci, Thursday želi preuzeti indijanski rezervat pod svoje zapovjedništvo. Napokon, Thursday šalje svoju jedinicu u bitku s Indijancima i doživljava katastrofalan poraz.

Fort Apache je vestern redatelja Johna Forda iz 1948. godine s Johnom Wayneom i Henryjem Fondom u glavnim ulogama. Bio je to prvi film iz Fordove ‘konjaničke trilogije’, koju još čine filmovi ‘Nosila je žutu traku’ i ‘Rio Grande’, gdje također igra John Wayne.

Režija: John Ford
Scenario: Frank S. Nugent /prema priči Jamesa Warnera Bellaha/
Igraju: John Wayne, Henry Fonda, Ward Bond, Shirley Temple, John Agar, Victor McLaglen, Pedro Armendariz, Miguel Inclan, Dick Foran, Guy Kibbee, Anna Lee, George O'Brien, Jack Pennick, Irene Rich, Grant Withers…

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *