Ključ Grada maestru Riccardo Mutiju

Gradonačelnik Behmen u ime građana Sarajeva uručio "Ključ Grada" maestru Riccardu Mutiju Pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva, slavni italijanski dirigent i zvijezda svjetske klasične muzičke scene Riccardo Muti sa orkestrom i horom “Maggio Musicale Forentino”, kao i brojnim bh. horovima, održao je koncert “Putevi prijateljstva: od Sarajeva do Sarajeva” u prepunoj Zetri.

Prije 12. godina, koncertom sa ansamblom Milanske skale u sarajevskoj Skenderiji krenuli su “Putevi prijateljstva” preko koncertnih dvorana u Bejrutu, Istanbulu, Moskvi, New Yorku i drugih svjetskih centara, da bi taj svoj zvjezdani put završili ponovo u Sarajevu, gdje je i začet ovaj projekat. Poseban pečat ovoj večeri u Zetri dalo je i obilježavanje 20. godišnjice Ravena festivala, čija se direktorica gospođa Christina Mazzavilani Muti odlučila za novi koncert u bh. prijestolnici.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, na sinoćnjem koncertu u Zetri, u ime građana Sarajeva, uručio je maestru Riccardu Mutiju “Ključ Grada” u znak zahvalnosti istinskom prijatelju i jednom od prvih umjetnika koji je posjetio BiH, netom nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Gradonačelnik se zahvalio vlastima Republike Italije i maestru Mutiju na ovom koncertu te istakao da ovakvi događaji vraćaju Sarajevo na mjesto koje mu pripada na kulturnoj mapi Evrope.

Svojim prisustvom u prepunoj Zetri i građani Sarajeva odali su priznanje maestru Mutiju za nemjerljiv doprinos u povezivanju ljudi, kao i širenju ljubavi i mira kroz univerzalni jezik – muzike. Također, istaknuta je i plemenita gesta maestra i umjetnika iz prijateljske Italije, s obzirom da je prihod od prodatih ulaznica sa koncerta u Zetri namijenjen djeci sa posebnim potrebama i Udruženju obrazovanje gradi BiH.

Ovom vrhunskom događaju u Zetri pored domaćih, prisustvovali su i istaknuti dužnosnici iz Republike Italije, a slike sa koncerta, kao i iz Sarajeva i BiH putem RAI UNO, uskoro će imati priliku da vidi čitav svijet.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *