Koncerti zborova iz Visokog, Koblenza i Sarajeva

Projekt mladih ljudi i njihov rad na vlastitom obrazovanju i usavršavanju kao i njihovo nastojanje da svim ljudima prenesu poruku mira.

Better is peace than ewermore War
Better is peace than ewermore War

U Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom, uz pomoć Rotary Cluba Koblenz Deutsches-Eck iz Njemačke, 2013. godine osnovan je Interkulturalni zbor mladih. Ideja osnivača bila je da se mladi različitih bh. kultura okupe i zajedno rade na glazbenim projektima uz dugoročnu suradnju s Kamernim zborom mladih iz Koblenza. Prvi zajednički projekt ovih dvaju zborova, djelo The Armed Man – A Mass for Peace Karla Jenkinsa, komponirano u vrijeme ratnih sukoba na Balkanu 1990-ih, posvećeno je preživjelima u ratu na Kosovu i objedinjuje u sebi različite glazbene stilove i religiozne motive kršćanstva, islama, budizma, hinduizma i židovstva kao i tekstove svjetskih književnika Johna Drydena, Rudyarda Kiplinga, Jonathana Swifta i dr.

Better is peace...
Better is peace…

Zajednički rad na ovom djelu pojačava s jedne strane osjećaj za zajedništvo mladih iz različitih kultura i zemalja, a s druge strane pospješuje njihov glazbeni talent. Stoga ovo djelo i izvođačima i slušateljima nudi idealnu podlogu za ozbiljno suočavanje s temom interkulturalnosti šaljući rječitu i snažnu poruku mira. Nakon višemjesečnih intenzivnih proba, Interkulturalni zbor mladih Visoko gostovao je u Njemačkoj te skupa s Kamernim zborom mladih iz Koblenza premijerno nastupio 24. marta 2014. godine u Koblenzu, uz pratnju Državnog orkestra Rajnske filharmonije. Na koncertu u Njemačkoj bilo je prisutno 1.400 gledatelja.

...than ewermore War
…than ewermore War

Kamerni zbor mladih iz Koblenza uskoro gostuje u Bosni i Hercegovini, a tom prilikom će oba zbora u organizaciji Rotary Cluba Sarajevo, Franjevačke klasične gimnazije Visoko i Bosanskog kulturnog centra Sarajevo izvesti svoj program na koncertu pod nazivom BETTER IS PEACE THEN EVERMORE WAR (Bolji je mir nego stalni rat), koji će biti održan 23. aprila 2014. godine od 19 sari u Kinodvorani u Visokom, a zatim 25. aprila 2014. godine od 19:30 sati u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, uz pratnju orkestra Bellarte iz Sarajeva.

Koncert za mir - Better is peace.
Koncert za mir – Better is peace.

Termini održavanja koncerata:
Visoko, Kinodvorana, 23. april 2014 @ 19:00h
Sarajevo, Bosanski kulturni centar, 25. 4. 2014 @ 19:30h

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *