Kriterion: S pričom u lišće i vjetar

Sanel Marić Mara je jedan od najvažnijih predstavnika te, možda i najbitnije, umjetničke scene koja se trenutno pokušava održati u Bosni i Hercegovini.

Mara iz Mostara
Mara iz Mostara

Krajem 1990-tih godina Mostar je, uz Sarajevo, Travnik i Tuzlu, bio jedan od najvažnijih centara nezavisne kulture i umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Kulture koja se razvijala paralelno i usprkos ukupnom neukusu koji je tih godina preplavio javni prostor zemlje i regiona. Upravo svojom nezavisnošću, ta scena je uspjela zadržati autentičnost i kvalitet te tako postati prepoznatljiva u Bosni i Hercegovini i regionu, ali i na muzičkoj mapi Evrope.

Mara: Tuđe priče

Sanel Marić Mara je jedan od najvažnijih predstavnika te, možda i najbitnije, umjetničke scene koja se trenutno pokušava održati u Bosni i Hercegovini. Tokom karijere bilježi saradnju sa mnogim već etabliranim muzičarima i autorima poput Damira Imamovića i Nedima Čišića (Vuneny), kao i potpuno anonimnim muzičarima koji su samo prolazili kroz Mostar, koji je nekoliko poslijeratnih godina bio istinski centar svijeta.

Mara iz Mostara
Mara iz Mostara

Nakon veoma zapaženog albuma KROZ, drugi album pod nazivom FUNKCIJA ŽIVOTA U E MOLU je zapravo snimak prvog koncerta u istoriji Bosne i Hercegovine koji je direkno prenošen na Internetu.

Mara: Ne vjeruj

Treći album VASDUH, u izdanju sarajevske izdavačke kuće BUYBOOK, po mnogima je jedan od najboljih albuma napravljenih u posljednje dvije decenije u Bosni i Hercegovini. Radi se o ciklusu u kojem Mara sa svojim bendom stvara muziku na tekstove pjesama nekih od najvećih bosanskohercegovačkih pjesnika: Alekse Šantića, Antuna Branka Šimića, Maka Dizdara, Safvet Bega Bašagića…

Mara: Planine Paname

Sljedeći album će sadržavati pjesme najvrjednijih mladih bosanskohercegovačkih pjesnika, Marinih prijatelja, kao i sada već priznatih umjetnika: Marka Tomaša, Meše Begića, Nedima Čišića… Na neke od njihovih tekstova Mara je u protekloj godini već objavio singleove za pjesme: PLANINE PANAME (Mehmed Begić), S PRIČOM U LIŠĆE I VJETAR (Nedim Čišić i Sanel Marić), te GRAD (Marko Tomaš).

Mara: S pričom u lišće i vjetar

Gotovo 20 godina od svojih početaka, Mara još uvijek stvara prelijepu muziku i svira ‘ono što mu je na duši’. Ovaj put, u sarajevskom Kriterionu, posjetioci će imati priliku poslušati Marinu muziku izvedenu na ‘najboljem mogućem zvuku’, jer njegova muzika ništa manje ne zaslužuje.

Mara: Grad

Zbog ograničenog kapaciteta sale vodite računa da na vrijeme rezervišete vaše karte za koncert, koji će se održati 5. decembra 2014. godine od 21 sat u sarajevskom Kriterionu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *