Palata pravde i Centralni zatvor priključeni na Toplane

Nakon što su okončani radovi na realizaciji projekta priključenja na toplifikacioni sistem KJKP ‘Toplane-Sarajevo’, danas je zvanično pušteno grijanje u zgradama Pravnog fakulteta, sudova i Centralnog zatvora.

Pravni fakultet Sarajevo

Nadležni kažu da je ovim potezom je sistemski riješen dugogodišnji problem zagrijavanja ovih veoma važnih institucija, a u skladu sa najvišim standardima prema kojima su se izvodili radovi tokom implementacije ovog projekta. Dodaju da su realizacijom ovog ekološki koncipiranog projekta zauvijek eliminisane opasne kotlovnice, smanjeni troškovi zagrijavanja te napravljena ušteda od oko 500.000 litara lož ulja godišnje, što pored ekonomske ima i značajnu ekološku korist te bolje i kvalitetnije grijanje na oko 32.000 metara kvadratnih površine.

Grijanje u zgradi Narodnog pozorišta Sarajevo će biti pušteno sljedeće sedmice, jer je neophodno da se poduzmu manje intervencije na unutrašnjim instalacijama. Nekadašnja kotlovnica koju je koristilo Narodno pozorište je bila potencijalna bomba, pa je ovim projektom riješen gorući problem sa zagrijavanjem ove izuzetno važne kulturne institucije.

Realizacija projekta je započela krajem augusta 2014. godine. Radovi na priključenju objekata su se odvijali po planu, utvrđenoj dinamici i u fazama, a odnosili su se na: potpunu rekonstrukciju postojeće toplovodne trase u dužini od 120 metara dužnih u postojećem betonskom kanalu, polaganje 130 metara dužnih nove toplovodne trase, polaganje 80 metara dužnih nove toplovodne trase što je podrazumijevalo polaganje cijevi ispod mosta Čobanija, polaganje 150 metara dužnih nove toplovodne trase od mosta Čobanija do objekta pavosudne palate kao i 80 metara dužnih nove trase u objektu, polaganje 70 metara dužnih nove toplovodne trase od mosta Čobanija do zgrade Narodnog pozorišta.

Centralni zatvor Sarajevo

U objektu zgrade pravosudnih institucija je završena i rekonstrukcija priključnog mjesta i ugradnje mjerača toplote na osnovu kojih će se vršiti fakturisanje toplotne energije. Probno pogonsko funkcionalno puštanje sistema centralnog zagijavanja počelo je 10. novembra 2014. godine, kao preduslov puštanja u pogon sistema centralnog zagrijavanja za objekt pravosudnih institucija.

Za uspješno vršenje funkcije proizvodnje toplotne energije za objekte koji se priključuju na sistem centralnog zagrijavanja je osigurana proizvodnja dodatnih 5,5 MW toplotne snage iz kotlovnice ‘Zvijezda’.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *