Kultura je super ali…

Zemaljski muzejZa otprilike mjesec dana će biti raspisan konkurs za dodjelu grantova od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine namijenjenih kulturnim institucijama u Bosni i Hercegovini za ovu godinu.

Jedan od grantova se odnosi na međunarodnu saradnju institucija, a drugi u iznosu od tri miliona KM na sufinansiranje institucija kulture što podrazumijeva finansiranje osnovnih potreba institucija, tačnije obezbjeđivanje osnovnih uslova za njihovo funkcionisanje.

Nakon zatvaranja konkursa izvršiće se odabir prijavljenih institucija, a konačnu odluku treba donijeti Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Nakon okončanja ove zakonske procedure i objavljivanja odluke u Službenim novinama saznaće se koje će institucije ući u spomenuti iznos pomenutog granta.

Posljednji je grant usvojen u junu prošle godine, a postao je operativan u avgustu.

Adnan Busuladžić, direktor Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, jedne od sedam institucija kulture od državnog značaja, danas je izjavio kako je novac od tog granta predviđen za redovnu djelatnost institucija, tačnije njihovo fizičko preživljavanje, odnosno pokrivanje plata zaposlenih i izmirivanje režijskih troškova.

“Sasvim su druga stvar različiti projekti – od istraživačkih, do štampanja publikacija, pripreme izložbi ili drugih naučnih projekata. Novac za te svrhe se obično osigurava putem različitih donacija ili finansiranjem iz ostalih nivoa vlasti u BiH. Možemo reći da oko 90 posto planiranih projekata nećemo moći realizirati, a neke smo već počeli i otkazivati. Muzej još realizira novac koji im je uplaćen od prošlogodišnjeg granta, a u ovoj godini nismo dobili još ništa, tačnije, ne znamo ni koje će insitucije dobiti taj novac, ni kada, a niti u kojem iznosu”, pojašnjava Busuladžić.

Novac u ovoj godini nije uplaćen niti Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, potvrdila je Muhiba Kaljanac, direktorica ove institucije.

Svi projekti planirani za ovu godinu su stavljeni na čekanje, jer realizacija svakog od njih zavisi od raspoloživih finansijskih sredstava. Situacija je ista i u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH.

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine situaciju u pomenutim kulturnim institucijama nazvaju kritičnom.

“U Muzeju je zaposleno 13 osoba, od kojih je sedam sa visokom stručnom spremom, a oko 30'000 konvertibilnih maraka iznose ukupni mjesečni troškovi ovog Muzeja, računajući i osnovne režijske troškove. Zbog toga sredstva iz granta uopšte nisu dovoljna. Prošle je godine Kanton Sarajevo pomagao Muzej s mjesečnim tranšama za osnovno fizičko preživljavanje, a u ovoj godini ni taj novac nije uplaćen.”, ističu u Muzeju.

Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Kinoteka BiH, Umjetnička galerija BiH te Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH, sedam su institucija kulture od značaja za državu preživljavaju isključivo od spomenutih sredstava Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a njihov status ni nakon toliko godina još nije riješen.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *