Kvalitet života u Bosni i Hercegovini najniži u regiji

Rezultati najopsežnijeg istraživanja o kvaliteti života u državama diljem svijeta pokazuju da je Finska najbolja zemlja za život. Od 160 analiziranih zemalja, Bosna i Hercegovina nalazi se na 69. mjestu.

Helsingin kaupunki glavni je i najveći grad Finske.

Lista zemalja koje su ostvarile najveći napredak u ostvarivanju temeljnih ljudskih potreba, blagostanja i kvalitete života, pokazuje da Finsku slijede Kanada, Danska, Australija, Švajcarska, Švedska, Norveška, Velika Britanija i Island.

Neke od ekonomski najrazvijenijih zemalja rangirane su niže od desete pozicije, pa je Njemačka na 15. mjestu, Francuska na 17., a Sjedinjene Američke Države na 19. mjestu. Ove tri zemlje su lošije rangirane na ljestvici u odnosu na 2015. godinu. Na dnu liste se nalazi Zambija, a ispred nje su Vijetnam, Sudan, Turkmenistan, Malta, Luksemburg i Oman.

Sarajevo je glavni i najveći grad Bosne i Hercegovine, njena metropola i njen najveći urbani, kulturni, ekonomski i prometni centar.

Što se tiče zemalja iz regiona, daleko najbolje rangirana zemlja Balkana je Slovenija, koja se nalazi na 20. mjestu. Hrvatska je na 33. mjestu, Srbija na 47., Crna Gora na 55., Makedonija na 57., Albanija je na 52. mjestu. Bosna i Hercegovina je najniže rangirana od zemalja regiona i nalazi se na 69. mjestu.

Istraživanje pokazuje da BDP nije jedino mjerilo bogatstva i blagostanja države, budući da uključuje i kriterije poput kvalitete zdravstvene zaštite, stope kriminala, zaštite okoliša ili poštivanja temeljnih ljudskih prava.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *