Levy i Matvejević, počasni građani Sarajeva

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajevo vijećnici su usvojili Odluke o proglašenju počasnih građana Sarajeva francuskog filozofa Bernard-Henri Lévya i prof. dr. Predraga Matvejevića.

Sarajevo na dlanu

Odlukom o priznanjima i nagradi Grada Sarajeva propisano je da se ‘Počasnim građaninom’ može proglasiti i strani državljanin koji je ostvario naročit doprinos razvoju i afirmaciji Grada, te razvoju međunarodnih i međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti i humanosti.

Svjedočio zločinima

Bernard-Henri Lévy je intelektualac koji je pisanom riječju i filmskim jezikom svjedočio je zločinima agresora na BiH, posebno na grad Sarajevo. Također, vodio je niz akcija u Parizu za pomoć građanima opkoljenog Sarajeva.

Bernard-Henri Lévy

Autor je dokumentarnog filma ‘Bosna’, koji govori o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, u kojoj portretira Armiju RBiH kao vojsku koja brani čast Evrope i Aliju Izetbegovića kao borca za kozmopolitizam i slobodu. Objavio je dnevnik koji je vodio tokom rata pod nazivom ‘Ljiljan i pepeo’.

Nemjerljiv doprinos istini

Predrag Matvejević, rođen u Mostaru, bosanski i hrvatski pisac i državljanin Italije, član je Akakdemija nauka i umjetnosti BiH od 2002. godine. Kao književnik i esejist Matvejević je učinio nemjerljiv doprinos stvaranju ambijenta u svjetskim okvirima za protok istine o agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Predrag Matvejević

Matvejević je redovni profesor na Sveučilištu u Zagrebu, La Sapijeza Sveučilišta u Rimu i Sveučilišta Sorbona u Parizu. Predsjednici Francuske, Hrvatske, Slovenije i Italije Metvejeviću su već dodijelili odlikovanja.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *