Likovnost kao misterija

Ovih dana je u sarajevskoj Skenderiji, u renomiranoj galeriji Collegium Artisticum, otvorena izložba akademskog slikara Dževdeta Nikočevića.

Ispred - ispod, Dževdet Nikočević
Ispred - ispod, Dževdet Nikočević
Svi izloženi radovi rađeni su laviranim tušem. Izložba je svojim kvalitetom pobudila veliko interesovanje Sarajlija, posebno stručne javnosti. Za izuzetnu izložbu nameće se samo jedna riječ: Odlično! Uz kratko objašnjenje za koju pomenuta izuzetna riječ obavezuje.

“Papir je kao podloga po svojoj jednostavnoj prirodi specifično čudo u likovnoj umjetnosti, a kod Dževdeta on u punom svjetlu pokazuje svoju dušu sa svim afinitetima koja nosi, otkrivajući i svoja nadrealna svojsva, što je pospješilo sveopštu dubinu i puniju slikovitost izražavanja da i sama likovnost odiše misterijom. A to je rijetkost koja pokazuje istančane vrijednosti autora, kao kod pravih majstora slikarstva. Odlična je i hrabra tonska kompozicijska složenost unutar svakog djela koja je cjelokupnoj formi pružila atraktivnost. Realno i apstrakto se prožimaju, skladno noseći u sebi nadrealna svojstva, ali i virtuoznost i snagu autora. Sve je sa mjerom i harmoničnim ritmom izdignuto u nekom beskonačnom trajanju: suptilno i čulno, izjedačenih kvaliteta u cijelom opusu izloženih djela. Autor je znalački ispoštovao sva likovna svojstva, prirodu i mogućnosti materijala koja je koristio i ona su mu uzvratila istom mjerom, kako to od vajkada biva kod uspješnih umjetnika.” (Bratislav Bato Medojević)

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *