Magična snaga riječi Sarajevo otvara sva vrata

Nešto što ‘uistinu ne postoji nigdje, samo ovdje, samo kod nas i samo zbog toga što postoji ta magična snaga riječi Sarajevo, koja otvara sva vrata’.

Enver Hadžiomerspahić

Nakon što je Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo odluku o pokretanju procesa osnivanja javne ustanove MUZEJ SAVREMENE UMJETNOSTI ARS AEVI SARAJEVO, predstoje četiri mjeseca tokom kojih je potrebno prikupiti dokumentaciju, kao i riješiti načine finansiranja. Kolekcija Ars Aevi je najznačajniji projekt u Sarajevu nakon Olimpijade, o čemu je za RSE oduševljeno govorio generalni direktor projekta Enver Hadžiomerspahić.

Nakon četvrt vijeka, dakle 25 godina, od 1992. do 2017. godine, ne mogu uopšte da nastavim dalje da govorim, a da se ne prisjetim susreta sa Budom Vukobratom, dugogodišnjim urednikom programa Radio Slobodna Evropa, koji je tada bio urednik Radio Sarajeva u Ulici Danijela Ozme, u podrumima. On je tada sa mnom pravio prvi intervju o projektu Ars Aevi, dakle u prvim mjesecima opsade Sarajeva, kada je ta ideja nastala. Od tada do sada je formirana kolekcija koja je uistinu jedna od najznačajnijih kolekcija savremene umjetnosti svijeta. Ono što nju čini posebno snažnom i jedinstvenom je proces formiranja kolekcije Ars Aevi. Umjetnici svijeta nisu davali nama radove direktno, nego su muzeji Evrope i umjetnički direktori muzeja Evrope birali umjetnike i preuzeli odgovornost za izbor njihovih imena i za kvalitet njihovih dijela. Tako je nastao jedan projekt, koji uistinu ne postoji nigdje, samo ovdje, samo kod nas i samo zbog toga što postoji ta magična snaga riječi Sarajevo, koja otvara sva vrata.

Period zrenja

Kroz ovih proteklih 25 godina, imali smo divne periode. Projekt Ars Aevi je jedinstveni izraz internacionalne kolektivne volje, a meni je još draže reći, zagrljaj pozitivnih energija. Svi smo se zagrlili, svi volimo ovo, svi radimo za budućnost ovog projekta. Oduševljen sam da su nakon toliko vremena, na jednoj sjednici, koju mogu nazvati svečana sjednica, svi vijećnici, dakle predstavnici svih općina Sarajeva, jednoglasno dali svoj glas za donošenje odluke o formiranju javne ustanove, Muzeja savremene umjetnosti Sarajevo.

Kad bi htio da budem zločast, mogao bih da usmjeravam neke kritike, ali sada imam utisak da je možda ovako i bolje. Možda je trebao da prođe ovaj period zrenja. Zrenja mudrosti, zrenja informacija. Sve je darovano gradu. Umjetnici svijeta su darovali svoja djela gradu Sarajevu. Slavni arhitekta Renzo Piano je darovao arhitektonske projekte gradu Sarajevu i pješački most koji je napravio u Vilsonovom šetalištu preko rijeke Miljacke, koji nas vodi na teren budućeg Muzeja. Odluka o lokaciji je donesena 1999. godine, znači, prije 18 godina. Čekalo se. Trebalo je vremena da i građani Sarajeva, pa na kraju i čelne ličnosti svih naših struktura, od općina pa do vrhunskog nivoa države, prihvate činjenicu da je projekt Ars Aevi jedan od najznačajnijih ekonomsko-razvojnih projekata, koji će promijeniti imidž Sarajeva i Bosne i Hercegovine na internacionalnom planu u pozitivnom smjeru. Poseban doprinos ovoj novoj situaciji dala je EU i oni su mi realno pomogli. Mislim da su oni shvatili da treba da mi pomognu.

Italija, druga majka

Kroz svih ovih 25 godina, Italija je druga majka projekta Ars Aevi. Čelne ličnosti Italije, u proteklih dvije godine, sve dolaze u kolekciju Ars Aevi, dive se ostvarenjima kolekcije Ars Aevi. Sergio Mattarella, predsjednik Republike Italije, piše pismo Jean-Claude Junckeru, predsjedniku Evropske komisije, u kojem kaže: ‘Poštovani predsjedniče Evropske komisije, očekujemo da EU pomogne da se ovaj san i ovaj razvojni projekt realiziraju’. Oni donose odluku da će EU napraviti studiju izvodljivosti izgradnje Muzeja Ars Aevi. U protekloj godini, osam mjeseci, eksperti EU rade na studiji. Sada to više nije samo Enverova priča, nego postoji knjiga, studija izvodljivosti izgradnje Muzeja i značaja ekonomsko-razvojnog projekta izgradnje Muzeja, koje je potpisala EU. Izgradnju stimuliše Italija i EU, ali je i kod nas, ovdje u Sarajevu, došlo do nekog posebnog zrenja, do zrenja mudrosti. Ponosan sam na tu činjenicu.

Nobelova nagrada

Opet nam je tu pomogla jedna ideja koja je došla iz Italije, da Ars Aevi zaslužuje Nobelovu nagradu za mir. Onda smo mi ovdje u Sarajevu htjeli da provjerimo da li uopšte u BiH takva ideja može proći. Tako smo mi u prošloj godini, u oktobru, pozvali šezdeset potpisnika Deklaracije o značaju projekta Ars Aevi, dakle uvaženih ličnosti Sarajeva. Oni su potpisali prvi Deklaraciju. Onda smo pozvali sve gradonačelnike i dogradonačelnike proteklih vremena u novembru. I oni su potpisali Deklaraciju. Nakon toga, 400 prijatelja projekta Ars Aevi, 19. decembra, na rođendan projekta Ars Aevi, su također potpisali Deklaraciju. Na kraju, projekt Ars Aevi je kandidiran za Nobelovu nagradu od općinskih vijeća Sarajeva i od Gradskog vijeća grada Sarajeva.

Obezbjeđenje sredstava

Ako grad Sarajevo odluči da to želi, nikakav problem nije, putem aplikacija prema EU, dobiti sredstva iz EU fondova. Ogromna sredstva stoje na raspolaganju, samo je pitanje hoće li ih neko tražiti i zašto će ih tražiti. Ako sada grad Sarajevo traži za Ars Aevi, nakon podrške Italije, nakon podrške EU i nakon studije koju imamo od EU, mislim da se ta sredstva mogu uzeti. Normalno, tu predstoji saradnja sa Ministarstvom civilnih poslova BiH, vjerovatno i sa Vijećem ministara i tako dalje. Nakon osnivanja javne ustanove, putevi za obezbjeđenje sredstava, putem aplikacija za međunarodne fondove, su apsolutno otvoreni.

Monografija Ars Aevi

Monografija Ars Aevi je praktično gotova. Ona je u glavi, ali nama sada treba partner koji će to da finansira. Da bi mi ostvarili kandidaturu u cijelosti za Nobelovu nagradu, trebali bi da predamo aplikaciju za Nobelovu nagradu u februaru 2018. godine. Znači, u tih pet mjeseci bismo trebali da napravimo monografiju historije razvoja projekta Ars Aevi, da napravimo novi katalog kolekcije Ars Aevi, da je aktualiziramo i da ostvarimo kontakte sa muzejima Evrope, umjetnicima svijeta, koji su osnovali kolekciju, i gradovima u kojima je kolekcija nastala. Sada će se otvoriti pitanje u kojoj mjeri oni mogu da sudjeluju u finansiranju procesa kandidature projekta Ars Aevi za Nobelovu nagradu. Nikada kultura nije mogla bez institucionlane podrške. Može, ali to su onda neki alternativni pravci, koji tek kroz sto ili dvjesto godina, nakon ostvarenja, dožive neku svoju afirmaciju. Dakle, ogledalo mudrosti jedne političke realnosti je kultura.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *