Majstor u Narodnom

U četvrtak, 8. maja 2014. godine, od 20:00 sati, Bosansko narodno pozorište Zenica će pred sarajevskom publikom izvesti dramu Ronalda Harwooda ‘Majstor’ u režiji Dine Mustafića.

Majstor (BNP Zenica)
Majstor (BNP Zenica)

U predstavi igraju: Miralem Zubčević, Lana Delić, Robert Krajinović, Enes Salković, Nusmir Muharemović, Snežana Vidović, Mugdim Avdagić i Faketa Salihbegović- Avdagić.

Ljubica Ostojić: Između zločina i kazne

Drama Ronalda Harwooda Majstor predložak je za našu predstavu i, bez dvojbe, majstorski je dramski tekst. Eksplicite prezentira pisca visokog spisateljskog umijeća, znalca drame i njezina utjecaja na konsumenta, osobito u angažiranom, aktualnom, ali i univerzalnom segmentu. Kako povijesnom, tako i kontinuirano prisutnom, opetovanom stanju i zbivanju u ljudskom društvu. I ljudskom biću ponaosob. To je u startu drama koja nas se izuzetno tiče. Formulira bitna pitanja. Angažira gledaoca, bez mogućnosti da ostane neutralan i indolentan. Tekst se opire kraćenju, jer teško da ima praznih hodova i predaha. Svaki lik je vrlo bitan u dramskoj strukturi, a nosi, također, i složenu vlastitu dramu. Bijeg je apsolutno nemoguć, jer bivate suočeni s problemom, samim sobom i vlastitom zbiljom. O čemu je zapravo riječ? Čime nas je tako snažno ovaj tekst potakao da uđemo, bez ostataka, u građenje scenskog svijeta ove predstave? Ponajprije o omjeru zločina i kazne, što je zapravo vječna i uvijek aktualna tema. Ni nama, sad i ovdje, uopće nije strana, dapače. Postala je nerazlučiv dio naše svakodnevice, kao i naših noćnih mora.

Majstor (BNP Zenica)
Majstor (BNP Zenica)

Ronald Harwood bavi se u ovoj drami centralnim likom, Romanom Kozačenkom (78), zvanim Romka, koji je kao mlad učestvovao u stravičnim pogromima Jevreja u Ukrajini u Drugom svjetskom ratu. Našavši se, kao i mnogi učesnici istog, između fašizma i staljinizma, bez zrelosti i mogućnosti da pronađe neku pravu stranu u ratnim zbivanjima. Pedeset godina potom, živi mirno u Engleskoj kao pratilac i neka vrst sluge bolesnog majora Lenarda, i njegove obitelji. Falsificirajući okolini i sebi samom vlastiti identitet, koliko svjesno koliko nesvjesno, pitanje je. Potisnuvši, koliko je moguće, sav užas u kom je bio aktivni učesnik. Poslije pedeset godina, Romka se mora suočiti sa svim tim; pravda jest spora, ali i dostižna. Ali šta je tu kazna?

Zločin je neupitan, apsolutan, počinjen nad bespomoćnim ljudima, ženama, djecom, starcima, samo zato jer su bili Jevreji. Ali k tome i sugrađani, znanci, susjedi. Da li je adekvatna kazna sam život Romkin sa svim tim? Ili će biti zatvor poslije suđenja tom oronulom starcu na kraju životnog puta? Na kojemu se pokušao iskupiti kako je mogao i znao, ili je vjerovao da je to moguće? Da li je adekvatna kazna 30 godina robije njegovom komandantu, Nikiti Fedorenku (82), koji pristaje svjedočiti na mogućem sudskom procesu Romki? I da pri tom izjavi kako bi ponovno učinio isto, bez kajanja i bilo kakve sućuti. Roman Kozačenko uporno tvrdi da je to počinio neki drugi čovjek, njegov imenjak, da je pogreška u pitanju, da on nikog nije ubio. Da li je to bio neki drugi čovjek u zbilji, ili u njemu samom? Da li je fašizam mrtav? Zlo je učinjeno. Zlo se i dalje danomice čini diljem ovog Planeta. Odsvakuda prijeti. Da li i u nama postoji neki “Romka II”, koji nosi zlo, i spreman je na čin kad se za to steknu uvjeti? Postoji li, zapravo, kazna u pravom omjeru? Pitanja se umnažaju. Izvolimo odgovoriti.

Majstor (BNP Zenica)
Majstor (BNP Zenica)

Jedino što ne možemo, odgovoriti da nas se sve to ne tiče. Zašto? Zato što nas se tiče itekako. I s glavom skrivenom u pijesak, mi smo, također, u svakom trenu izloženi zlu. Bilo da ga činimo ili trpimo. Kako ga zaustaviti? Šutnjom, posigurno ne!

Drama ‘Majstor’ premijerno je izvedena 7. septembra 2013. godine, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *