Pozorište mladih: Izložba u izlogu

U petak, 9. maja 2014. godine, od 12:30 sati, u Pozorištu mladih će biti otvorena izložba ‘Pozorište pod opsadom 1992-1995’, kao prva u nizu, u okviru programa ‘Izložba na izlogu’.

Pozorište mladih pod opsadom

Izložba, kojom sarajevsko Pozorište mladih izlazi iz okvira čisto teatarske institucije i prodire u javni prostor, osmišljavajući i obogaćujući ‘urbani krajolik’ u svojoj neposrednoj blizini, biće postavljena na portalima zgrade pozorišta i biće dostupna pogledu svakog prolaznika u samom epicentru ‘šetačkog’ Sarajeva.

Prvom izložbom se želi podsjetiti na herojski otpor koji su pružili teatarski umjetnici tokom opsade Sarajeva između 1992. i 1995. godina, kada je Pozorište mladih s velikim uspjehom produciralo cijeli niz predstava od koje neke imaju i kultni status. BAJKA O SARAJEVO, ČEKAJUĆI GODOA (u režiji Susan Sontag), ALKESTIS, CIRKUS VELIKO STOPALO, OKOVANI IBI, KARTA, BAŠESKIJA SAN O SARAJEVO, TIGRIČEK, ABECEDA… samo su neke od predstava koje će na specifičan način biti izložene publici. Pored plakata, afiša, novinskih isječaka i fotografija publika će imati priliku vidjeti i kostime kao i elemente scenografije.

Pozorište mladih će u narednom periodu pružiti priliku mladim i neafirmisanim umjetnicima da učestvuju u osmišljavanju urbanog prostora, ne samo likovnim izrazom, već i različitim performansima i hepeninzima. Time Pozorište mladih postaje, ne samo, mjesto odigravanja predstava, već i jedan od pokretača društvenog i kulturnog života u Sarajevu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *