Mali format 2016: Godišnja smotru bosanskohercegovačkog likovnog stvaralaštva

U utorak, 27. decembra 2016. godine od 19 sati, u galeriji ROMAN PETROVIĆ (Maršala Tita 54), biće otvorena selektivna godišnja
izložba, kojom Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine obilježava završetak kalendarske godine i novogodišnje praznike.

Izložba Mali format, ULUBIH
Izložba Mali format, ULUBIH

Povodom izložbe MALI FORMAT, historičarka umjetnosti Andrea Mekić je napisala: ‘Iako se ubraja među najmlađe godišnje izložbe ULUBiH-a, izložba „Mali format“ još je na samom početku prepoznata kao značajan poduhvat, te se danas već smatra za tradicionalnu godišnju smotru iz oblasti bosanskohercegovačkog likovnog stvaralaštva.
Kao i na svakoj drugoj grupnoj izložbi, na „Malom formatu“ je, zbog velikog broja autora učesnika (u prosjeku između šezdeset i stotinu), zastupljen širok spektar raznolikih umjetničkih izraza, podređenih u ovom slučaju samo jednom jedinom pravilu – pravilu formata. Čar ove izložbe upravo je u otkrivanju sposobnosti umjetnika ili umjetnice da cjelokupnost svoje kreativne vizije sroči na apriori ograničenom polju. Time on ili ona dokazuje vlastitu umjetničku veličinu i izražajnu snagu svog ostvarenja, jer, obzirom da veći format znači i veće mogućnosti i više raspoloživih sredstava za materijalizaciju ideje, odnosno realizaciju djela, minijatura kao takva od umjetnika zahtijeva sažetost izraza, kako u formalno-oblikovnom, tako i u semantičkom smislu. Pritom je svako umjetničko djelo svojevrstan koncentrat i rezultat nastojanja da se sa što manje izrekne što više.

Izložba Mali format, ULUBIH
Izložba Mali format, ULUBIH

Kao i svake godine, na malom polju djelovanja, oivičenom nevidljivom granicom od tek trideset centimetara, okušali su se umjetnici svih profila: gračari, slikari, kipari… Svi oni, u pokušaju da krajnjem recipijentu prenesu svoju zamisao, zadatku su pristupili na najraznovrsnije načine i koristeći gotovo sve umjetničke tehnike, pročišćene ili kombinovane jedne sa drugima. I upravo je taj pluralizam najveći kvalitet „Malog formata“; on posjetioce izložbe podučava različitim mogućnostima stvaranja umjetnosti, te velike i nikada do kraja izrečene ideje. Grandiozna ili posve minijaturna, ako je „prava“, umjetnost će znati na pravi način privući pažnju i prenijeti svoju poruku onome koji na nju strpljivo čeka, spreman da u nju upiše uvijek novu i drugačiju interpretaciju.’
Pravo učešća na izložbi imaju svi članovi Udruženja, a odabir radova vrši Umjetnički savjet ULUBiH. Na tradicionalnoj izložbi MALI FORMAT se najboljem likovnom ostvarenju dodjeljuje vrijedna nagrada koja nosi ime jednog od osnivača i prvom predsjedniku ULUBiH – ROMANU PETROVIĆU.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *