Mina Ćorić: Mare Hadriaticum*

Taman smo se zabrinuli gdje nestade naša draga Mina, kad evo stiže poruka u boci, kojom nas je još jednom uspjela ostaviti bez daha.

Pozdrav s Jadrana (juni 2012, Mina Coric)
Pozdrav s Jadrana (juni 2012, Mina Coric)

Ne brinite se, Mina je u sigurnim Posejdonovim rukama, čemu svjedoče i prelijepe iskrice plavog Jadrana koje je skupila za nas. I dok se ‘naše’ sunce još uvijek nećka, tek u nedjelju je malo jače zasjalo, ne dajući nam dojam da je ljeto sasvim blizu, naša pustolovka je skoknula južno gdje uživa u prizorima koje upravo imate priliku vidjeti. Uljepšajte prvi radni dan u ovoj sedmici šumom valova i klokotanjem barki privezanih za kameni molić. Pomirišite svjež morski zrak dok prolazite pored fantastične palme, koju nam je Mina poslala preporučenom poštom s obale Jadrana.

Pozdrav s Jadrana (juni 2012, Mina Coric)
Pozdrav s Jadrana (juni 2012, Mina Coric)

Izvedite čoveka iz balkanskih planina na more, i vi ste otvorili jedan opojan praznik sa radosnim svitanjem i neizvesnim sutonom. Želja za morem izgleda da se sakupljala i rasla kroz pokolenja, i njeno ostvarenje u jednoj, našoj, ličnosti žestoko je kao eksplozija. Izlazak jednog plemena na more, to je početak njegove prave istorije, njegov ulazak u carstvo većih izgleda i boljih mogućnosti. Taj odlučni čas u istoriji vrste ponavlja se svaki put u istoriji pojedinca pri prvom dodiru sa morem, samo u drugom obliku i manjem obimu. (Ivo Andrić)

Fotografije: Mina Ćorić

* Mare Hadriaticum (lat.) – Jadransko more

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *