Mladi poklanjaju besplatan koncert kamerne muzike

Devet mladih, talentovanih ljudi, učesnika projekta Colluvio, Međunarodne radionice kamerne muzike 2012, u petak, 17. augusta 2012. godine od 18 sati u prostorijama Bošnjačkog instituta u Sarajevu, će održati koncert kamerne muzike.

Jovan Divjak
Jovan Divjak: Velika podrška mladima
Radi se o međunarodnom projektu koji za cilj ima omogućiti sticanje znanja o ovoj vrsti muzike, ali i afirmaciju mladih ljudi koji su uglavnom učenici i studenti muzike.

Pod umjetničkim palicom docenta Jurija Kota iz Ukrajine, klaviriste i profesora klavira na Fakultetu muzičke akademije u Kijevu, Olivere Milić – Hiršer, violinistice iz Srbije, i Meinharda Hollera iz Austrije, violončeliste i profesora violine, polaznici rade na izuzetno zahtjevnom programu najljepše muzičke literature napisane za ovakve sastave. Holler je od 2001. godine umjetnički direktor i organizator festivala kamerne muzike Colluvio sa internacionalnom koncertnom turnejom.

Pomoć pri organizaciji ovog projekta i afirmaciji mladih muzičara, pružili su Bošnjački institut u Sarajevu i Udruženje Obrazovanje gradi BiH, koji su ovim mladim ljudima omogućili da se u što boljem svjetlu predstave sarajevskoj publici, ali i da im dane koje će provesti u našem glavnom gradu učine što ljepšim.

‘Mi, kao Udruženje Obrazovanje gradi BiH, odlučili smo se odazvati pozivu jednog od organizatora gospodinu Holleru, koji je zatražio našu podršku. Ja sam rekao da mi to možemo i ušli smo u ovaj projekat da tim ljudima učinimo zadovoljstvo što su se našli u Sarajevu. Budući da su u pitanju mladi ljudi, a ja sam uvijek za njihovu afirmaciju, odlučili smo pomoći ovom projektu.’, kaže Jovan Divjak, izvršni direktor Udruženja Obrazovanje gradi BiH.

U međunarodnoj turneji učestvuju muzičari iz Srbije, Hrvatske, Kosova i Bosne i Hercegovine. Koncertna turneja pokazala se posebno motivirajućom za mlađu publiku. Tome u prilog govori sve veći broj zainteresovanih na audicijama za ovaj seminar.

Sarajevo je jedan u nizu gradova u kojima ovi muzičari nastupaju. Svoju turneju započeli su u Beču, zatim nastupili su u Münchenu, pa Ljubljani i Splita i evo u petak nastupaju u Sarajevu. Poslije ovog koncerta, turneju nastavljaju u Beogradu.

Učesnici:
– Sonja Marković, (21) klavir, Bosna i Hercegovina
– Nemanja Belej, (19) violina, Srbija
– Adrian Ivičević, (21) violončelo, Hrvatska
– Alma Hodžić, klavir, (21) Bosna i Hercegovina
– Ljubomir Trujanović, (18) violina, Srbija
– Andrija Šimić, violončelo, (21) Hrvatska
– Neritan Hysa, klavir, (25) Kosovo
– Tijana Milaković, violina, (17) Srbija
– Vladimir Bogdanović, violončelo, (20) Srbija

Ulaz je slobodan pa vas pozivamo da dođete na ovaj koncert i pogledate nastup vrhunskih, mladih muzičara.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *