Muharem Avdispahić novi rektor Univerziteta u Sarajevu

U srijedu, 23. maja 2012. godine, na sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu, održani su izbori za novog rektora. Nakon drugog kruga glasanja, pobjedu je odnio profesor sa Prirodno-matematičkog fakulteta, prof.dr. Muharem Avdispahić.

Univerzitet u Sarajevu
Univerzitet u Sarajevu
U drugi krug su prošli prof.dr. Izet Rađo i prof.dr. Muharem Avdispahić, te nakon glasanja prof.dr. Muharem Avdispahić je osvojio 21 glas Senata, a prof.dr. Izet Radžo 14 glasova.

Prof. dr. Muharem Avdispahić je redovni profesor matematičke analize na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu. Predaje, takođe, Filozofiju matematike i prirodnih nauka i Historiju moderne matematike.

Počasni je doktor Kingston Univerziteta iz Velike Britanije i dobitnik Internacionalne nagrade al-Khwarizmi za izuzetna naučna dostignuća. Matematičke rezultate je objavio i izlagao u SAD, Rusiji, Kini, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Japanu, Austriji, Poljskoj, Mađarskoj, Češkoj, Švajcarskoj, Belgiji, Holandiji, Španiji, Švedskoj, Bugarskoj, Tajvanu, Iranu, Pakistanu i Indiji.

Obavljao je dužnosti dekana Prirodno-matematičkog fakulteta, prorektora Univerziteta u Sarajevu i akademskog predstavnika BiH u Komisiji za visoko obrazovanje i istraživanje pri Vijeću Evrope. Koordinirao je projekte koji su doprinijeli uspostavi centra Akademske i istraživačke mreže Bosne i Hercegovine BIHARNET i računarskog bibliotečkog informatičkog centra COBISS-BH.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *