Muzej opsade, 20 godina nakon početka opsade

Jedinstveni vizuelni događaj na otvorenom za stanovnike Sarajlije

U četvrtak 5. aprila 2012. u Sarajevu će prvi put biti javno predstavljen projekat “Muzej Opsade – Umijeće življenja 1992-1996 – FAMA kolekcija”.

Javno predstavljanje projekta Muzej Opsade – Umijeće življenja 1992-1996 – FAMA kolekcija
Javno predstavljanje projekta Muzej Opsade
Svrha postojanja Muzeja je da mapiranjem činjenica, dokaza, uzroka i posljedica, priču o opsadi prikaže u svjetlu savremenih događaja, prepreka, strahova i aspiracija – nudeći obrazovni materijal za suočavanje s izazovima 21. stoljeća.

Jedinstveni vizuelni događaj će biti održan na otvorenom, na mjestu koje je za izgradnju Muzeja donirala Općina Centar u parku Hastahana (Marijin Dvor, između ulica Kranjčevića i Titove).

Svi ste pozvani

Prezentacija počinje u 21 sat. Svi stanovnici Sarajeva su pozvani da prisustvuju multimedijalnoj projekciji koja će na artistički i apstraktan način pokazati koncept muzeja i materijala koji će se nalaziti u njemu.

Davor Vidović
Davor Vidović
“Na konstrukciji 10×10 metara, na specijalnom platnu, scenarij i priča muzeja će biti ispričana uz pomoć 3D i 2D animacija, grafičkog i zvučnog dizajna te muzike, uz pomoć projekcijskih “mapping” tehnologija”, objasnio je Davor Vidović, vođa programerskog tima.

Na kraju će se gledaocima dati vizija sadržaja u muzeju kao i materijalizacija samog objekta.

Muzej će biti jedinstvena riznica ljudskog znanja, domišljatosti, kreativnosti i inteligencije iskazanih usred urbane postkataklizme, baština ovjekovječenih lica i glasova koji su oblikovali najdužu opsadu u modernoj istoriji čovječanstva.

Muzej na dva nivoa

Suada Kapić
Suada Kapić
“Svrha Muzeja je da, kao takav, radi dobrobiti globalne javnosti postane simbol i spomenik za snagu Ljudskog uma – Dostignuća – Domišljatost u Preživljavanju – Kreativnost – koje su građani Sarajeva iskazivali tokom četiri godine terora na svim nivoima”, istakla je Suada Kapić, autorica Projekta.

Muzej će biti realiziran na dva osnovna nivoa. Stalni objekat sadržavat će stalnu postavku, privremene izložbe i instalacije, razvojne obrazovne projekte, istraživački centar, digitalnu biblioteku i arhiv, te uspostavljenu mrežu u realnom vremenu sa drugim gradovima i institucijama. Drugi nivo sadržaja bit će FAMA Kolekcija, višejezični interaktivni obrazovni internetski portal, kojim se proširuju doseg i uticaj Muzeja, zbog čega će virtuelna FAMA kolekcija biti donirana Muzeju u trajno vlasništvo, a biće dostupna, i na engleskom jeziku, od 6. aprila 2012. godine putem internetske stranice famacollection.org.

Informisati – Obrazovati – Inspirirati raznoliku regionalnu i globalnu publiku ustanovljavanjem institucije svjetske klase koja će kroz svoju jedisntvenu kolekciju i novu formu obrazovanja postati spomenik Ljudskoj prirodi – Inteligenciji – Kreativnosti osnovna je ideja koja stoji iza ovog jedinstvenog projekta od značaja za grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *