Na Neretvi počela Mala škola ribolova 2016

Djeca poručuju: ‘Slušali smo, vezali smo mušice, naučili smo, dobili smo poklone, roštiljali smo i poribljavali smo rijeku Neretvu.’

Hans Van Klinken na Maloj školi ribolova 2016 (Konjic, 2. juni 2016)

Organizacija sportskih ribolovaca Konjic je protekle sedmice na plaži Stari pazar na Neretvi, počela MALA ŠKOLA RIBOLOVA, koju pohađa više od pedeset osnovaca iz Konjica i Sarajeva.

Cilj ove aktivnosti je edukacija mlađih uzrasta, budućih sportskih ribolovaca, upoznavanje sa sportsko-ribolovnim ponašanjem i razvijanje ljubavi prema rijekama i jezerima. Škola se održava dva puta mjesečno, za vrijeme ljetnog raspusta, a uz rijeku Neretvu u Konjicu, održavaće se i u Glavatičevu, te na Jablaničkom i Boračkom jezeru.

Kroz zanimljive aktivnosti i praktičan rad djeci se nude osnovna znanja o ribolovu. Na prvoj radionici u Konjicu, sa mladim ribolovcima praktično je vježbao vezivanja mušica Hans Van Klinken, poznati sportsko-ribolovni promoter iz Holandije, koji je svojevremeno u Bosnu i Hercegovinu stigao kao član trupa Ujedinjenih nacija i zaljubio se u našu zemlju.

Ovo je odlična prilika da djeca nauče nešto novo, ali i da se približe, čak zavole ribolov upravo na Neretva, jednoj od najljepših rijeka u Bosni i Hercegovini, u kojoj postoje posebne vrste riba.

Djeca poručuju: ‘Slušali smo, vezali smo mušice, naučili smo, dobili smo poklone, roštiljali smo i poribljavali smo rijeku Neretvu.’

Djeca su na Neretvi slušala i predavanje na temu EKOLOGIJA I IHTIOLOGIJA, koje je izlagao profesor Samir Muhamedagić, koji je djeci predstavio biološke karakteristike rijeke Neretve, sa akcentom na naše endeme mehkousnu pastrmku i glavaticu. Po završetku radionice djeca su simbolično poribljavala Neretvu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *