Nađena neeksplodirana avionska bomba u Novom Sarajevu

U uklanjanju avionske bombe u ulici Dolac Malta u punom kapacitetu će biti uključen i Štab CZ Općine Novo Sarajevo

Pronađena bomba iz Drugog svjetskog rata na Dolac Malti

Prilikom izvođenja građevinskih radova na izgradnji podzemne garaže u ulici Dolac Malta, u neposrednoj blizini raskrsnice s Paromlinskom ulicom na području općine Novo Sarajevo, dva metra ispod površine zemlje pronađena je avionska bomba, najvjerovatnije zaostala iz Drugog svjetskog rata, teška više od 500 kilograma. O pronalasku su odmah obaviješteni Federalna uprava Civilne zaštite i dežurni kantonalni tužilac, koji je naredio policijski uviđaj, a na lice mjesta izašli su i članovi Štaba civilne zaštite Općine Novo Sarajevo.

Prije dvije godine, na području Novog Sarajeva ponađena je još jedna avionska bomba iz ovog perioda na lokalitetu naselja Pofalići, težine 230 kg sa 66 kg eksploziva.

Bomba bi trebala biti uklonjena i uništena u narednih sedam do deset dana, a iz Štaba CZ Općine Novo Sarajevo apeluju da je bomba u takvom stanju da ne predstavlja opasnost po građane, te da nemaju razloga za zabrinutost i paniku. Operativni plan uklanjanja avionske bombe provodit će se pod nadzorom Federalne uprave civilne zaštite, tj. sektora za organizirano deminiranje i uništavanje NUS-a, a Općina Novo Sarajevo i štab CZ bit će uključeni u punom kapacitetu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *